Novem

28-04-2004
Heeft vergassing van biomassa in superkritiek water de toekomst?

In opdracht van het programma Nieuw EnergieOnderzoek (NEO) is een onderzoek uitgevoerd naar de status en het toekomstperspectief van van het energieonderzoeksgebied "Vergassing van biomassa in superkritiek water". Het rapport is geschreven door BTG en SPARQLE met medewerking met bijdragen van Universiteit Twente, ECN en TNO-MEP.

Het energieonderzoeksbeleid in Nederland is door EZ vastgelegd in het EOS-rapport. (EOS staat voor Energie Onderzoek Strategie). Alle energieonderzoeksthema's zijn op basis van twee criteria ingedeeld: 1) de bijdrage aan de duurzame energiehuishouding in 2030 en 2) de bestaande kennispositie in Nederland. Onderzoeksthema's die op beide aspecten goed scoren zijn in 2002 als speerpunten benoemd.

Dit rapport geeft antwoord op een drietal vragen:

* Is vergassing van biomassa in superkritiek water een proces dat op termijn een belangrijke bijdrage kan leveren aan de duurzame energievoorziening?

* Wat is de status en kennispositie in Nederland ?
* Hoe kunnen de activiteiten op dit gebied in Nederland gestructureerd worden?

Eindrapport "Vergassing in superkritiek water: status en toekomstperspectief voor Nederland", april 2004 ( PDF bestand 1670k )