Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Nota Ruimte: slagvaardigheid vereist

28 april 2004 - De Nota Ruimte zet terecht in op het belang van de economie, maar heeft ook voldoende oog voor natuur en landschap. De aangekondigde decentralisatie van ruimtelijk beleid mag de slagvaardigheid die nu is vereist, niet in de wielen rijden. Aldus het AVBB in een eerste reactie op de door minister Dekker gepresenteerde nota over de ruimtelijke ordening in ons land.

In de Nota Ruimte zijn nog maar weinig sporen terug te vinden van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van voormalig minister Pronk. Geen strakke rode en groene contouren, meer ruimte voor uitbreiding van wonen op het platteland. En vooral ook nadruk op ontwikkelingsplanologie, waarbij lokale en regionale partijen worden aangespoord samen te werken aan een betere ruimtelijke ordening. Hoewel het AVBB het idee van de ontwikkelingsplanologie altijd van harte heeft ondersteund, heft het hier een waarschuwende vinger. Ontwikkelingsplanologie mag niet gelijk worden gesteld aan bezuinigingsplanologie.

Het AVBB steunt de aanpak van centraal wat moet, decentraal wat kan. Maar het Rijk zal bij decentralisatie van het ruimtelijk beleid wel een actieve rol moeten blijven spelen in de richting van decentrale overheden. Een actieve en financiële bijdrage van de overheid blijft in veel gevallen noodzakelijk om de uitvoering van grotere ruimtelijke plannen te waarborgen.
Daarnaast vraagt het AVBB zich af of decentrale overheden voldoende zijn toegerust voor hun taken en bevoegdheden. Decentralisatie moet niet leiden tot vrijblijvendheid en vertraging in de uitvoering van de Nota Ruimte.

Het AVBB vindt het een gemiste kans dat de nota onvoldoende concrete mogelijkheden voor PPS bij gebiedsontwikkeling uitwerkt. De Nota Ruimte had daarvoor juist een impuls kunnen geven om daarmee de creativiteit en het innovatievermogen van private partijen te stimuleren.

Gemeenten krijgen meer ruimte om te bouwen voor de eigen bevolkingsaanwas. Een goede zaak, zo meent het AVBB. Dit kan de leefbaarheid van kleine(re) gemeenten bevorderen. Ook over de nieuwe grote woningbouwlocaties als Almere, de Bloemendalerpolder, de zone Haarlemmermeer Leiden, de Zuidplaspolder en het vliegveld Valkenburg is het AVBB te spreken. Wel moet het Rijk erop toezien dat er voldoende harde plancapaciteit wordt gerealiseerd in de bestemmings- en streekplannen. Dat geldt overigens ook voor andere gebieden met een grote verstedelijkingsopgave. Alleen op die manier zal het mogelijk zijn om de rijksdoelstelling van ca. 80.000 nieuwe woningen per jaar te halen. Mocht de productie in een regio niet te worden gehaald, dan moet het Rijk ingrijpen.

Het AVBB vindt dat er te weinig duidelijkheid is over de precieze begrenzing, over geldende beschermingsregiems en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van beschermde landschappen en natuurgebieden. Zulke onduidelijkheid en rechtsonzekerheid brengen een groot risico met zich mee voor het ontwikkelend en uitvoerend bedrijfsleven.

Bron
AVBB