Gemeente Rotterdam

Dinsdag 27 april overhandigde wethouder Veiligheid, Marianne van den Anker, symbolisch een kopie van de eerste preventieve dwangsom aan de voorzitter van de deelgemeente Delfshaven, Tom Harreman. De handeling vond plaats in de Grote Visserijstraat nabij het pand van de eigenaar die de eerste preventieve dwangsom kreeg toegestuurd. De betreffende huisjesmelker is door het interventieteam Samenwerking op Maat in beeld gekomen.

Gerichte aanpak

Rotterdam pakt de huisjesmelkers hard aan. Het bestrijden van illegale verhuur van kamers door de huisjesmelkers en van overlastgevende panden vanwege drugshandel en overbewoning wordt door de gemeente steeds beter georganiseerd. De maatregelen van de overheid treffen deze verhuurders direct in hun portemonnee. Met het nieuwste instrument, de preventieve dwangsom, krijgt iedere huisjesmelker, die illegale pensions exploiteert, een dwangsom opgelegd die een jaar lang van kracht blijft. Deze kan, in tegenstelling tot de oude dwangsom, op ieder moment geëffectueerd worden, zodra blijkt, dat in het betreffende pand opnieuw wantoestanden worden geconstateerd. De hoogte van de preventieve dwangsom is een jaar van de geschatte huuropbrengst met een gemiddelde huur van 300,-- per kamer per maand.

Dweilen met de kraan open

De gerichte aanpak van huisjesmelkers in o.a. de Hotspots is een van de speerpunten van het actieprogramma Rotterdam zet door, op weg naar een stad in balans(dec. 2003) Samen met de interventieteams van de deelgemeenten wordt ongewenste bewoning van panden opgespoord en aangepakt. Het bestaande instrumentarium: spoedontruiming (bij levensbedreigende situaties) en het opleggen van een dwangsom leidde wel tot het beëindigen van de ongewenste woonsituatie in het pand, maar niet tot het gewenste resultaat omdat de verhuurder zijn illegale praktijken na verloop van tijd in hetzelfde pand hervat. Om nu te voorkomen dat het voor de gemeente dweilen met de kraan open blijft kan vanaf heden een preventieve dwangsom worden opgelegd. Bij het opleggen van deze sanctie wordt het verleden van de verhuurder in het betreffende pand en bij zijn totale bezit in Rotterdam betrokken. Als de huisjesmelker reeds bekend is in de bestanden van Woningtoezicht zal deze nieuwe dwangsom bij aangetroffen misstanden onmiddellijk worden opgelegd.

Lees meer over 'Rotterdam zet door'

Bron: Bestuursdienst, 27-04-2004