ZORGVERZEKERAAR VGZ
http://www.vgz.nl

VGZ vergoedt kosten behandeling vetzucht

Zorgverzekeraar VGZ en de Nederlandse Obesitas Kliniek zoeken in totaal honderd mensen met ernstig overgewicht en suikerziekte om deel te nemen aan een 15 maanden durend programma waarin structurele gewichtsvermindering wordt bereikt door middel van veranderingen in de levensstijl. Het programma is toegankelijk voor VGZ-verzekerden. Zij betalen 495 euro, maar krijgen dit bedrag van VGZ terug bij voldoende aanwezigheid en als ze minimaal 7,5% zijn afgevallen.

VGZ en de Nederlandse Obesitas Kliniek bieden het programma als eerste en als enige aan. Er is voor het project een locatie gevonden in de regio Tilburg. Huisartsen in die regio hebben vandaag een brief ontvangen waarin VGZ hen vraagt deelnemers aan te dragen.

Doelstelling van het project is om mensen onder deskundige begeleiding een andere leefstijl aan te leren. In de eerste 15 weken is er een wekelijkse bijeenkomst van drie uur gericht op gewichtsvermindering, waarin de deelnemers sporten en gesprekken hebben met een diëtist, een psycholoog en een bewegingstherapeut. Na 15 weken ontmoeten de deelnemers elkaar eens per drie weken en zijn de bijeenkomsten gericht op het stabiliseren van het gewicht.

VGZ wil met het project voorkomen dat mensen met een risicovol BMI té zwaar worden en daardoor allerlei gezondheidsklachten krijgen. Mensen met een BMI van boven de 30 in combinatie met diabetes komen in aanmerking voor het project. 9% van alle Nederlanders heeft een BMI van meer dan 30 en is dus te zwaar. Dit leidt in de praktijk behalve tot diabetes, onder andere tot hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten.

Succesvolle deelname aan het project moet er voor de deelnemers toe leiden dat hun diabetesmedicatie vermindert of zelfs kan komen te vervallen. De kosten die hiermee, en met eventuele overige zorg, worden uitgespaard moeten opwegen tegen de kosten van het programma. Op basis van de uitkomsten van het project bekijkt VGZ of het programma kan worden opgenomen in de aanvullende verzekeringen.

15) VGZ-Verzekerden kunnen ook rechtstreeks een informatiepakket aanvragen via 0900-2123123.
16) BMI: Body Mass Index. Is het lichaamsgewicht in kilo s gedeeld door de lichaamslengte in het kwadraat.


---