Persbericht

Nieuwkuijk, 28 april 2004

Dalende inkomens door ontslag, ziekte en arbeidsongeschiktheid Aantal huishoudens met incassoproblemen verdubbeld

Het aantal huishoudens dat met een incassobureau of deurwaarder in aanraking komt, is het afgelopen jaar bijna verdubbeld. Dit blijkt uit een onderzoek dat Interview-NSS heeft uitgevoerd in opdracht van Groep Gerechtsdeurwaarders Nederland (GGN), Nederlands grootste organisatie op het gebied van creditmanagement. In 2003 gaf 16% van de huishoudens aan wel eens te maken te hebben gehad met een incassobureau. Een jaar later blijkt dit voor ruim een kwart (28%) te gelden. Veel consumenten geven aan door ontslag, ziekte, arbeidsongeschiktheid of pensioen in de betalingsproblemen te zijn gekomen.

De consument ziet overigens voor de nabije toekomst geen verbetering. Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht een bevriezing van het salaris en een vijfde van de Nederlandse huishoudens voorziet zelfs een verdere daling. Bijna een kwart verwacht hierdoor in de betalingsproblemen te komen. Ondanks de negatieve verwachtingen blijkt uit het onderzoek dat de consument het uitgavenpatroon nauwelijks aanpast. Procentueel gezien wordt er ongeveer evenveel besteed, gespaard, op krediet gekocht en geleend als een jaar geleden.

De ervaringscijfers van GGN bevestigen de onderzoeksuitkomsten en voegen er nog een ontwikkeling aan toe. Peter Taks, algemeen directeur van GGN, geeft aan: "De praktijk ligt in lijn met de uitkomsten van het onderzoek. We zien niet alleen meer huishoudens met schulden, maar ook de hoogte van de schulden neemt toe. De gemiddelde hoofdsom van alle vorderingen die bij GGN zijn ondergebracht, is bijvoorbeeld het afgelopen jaar gestegen met 36%. En op grond van de uitkomsten van het onderzoek en de signalen die we uit de markt opvangen, verwachten we dat deze trend zich zal voortzetten."