Ministerie van Algemene Zaken

PERSBERICHT COMMISSIE VAN TOEZICHT BETREFFENDE DE INLICHTINGEN-

EN VEILIGHEIDSDIENSTEN

28 april 2004

Vandaag presenteert de in juli 2003 ingestelde Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten haar eerste jaarverslag. De Commissie doet onderzoek naar de rechtmatigheid van de uitvoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en de Wet veiligheidsonderzoeken. De Commissie, die wettelijk verplicht is jaarlijks vóór 1 mei te rapporteren, heeft in de eerste maanden van haar bestaan de organisatie opgebouwd, kennismakingsgesprekken gevoerd en een onderzoeksplan vastgelegd voor de resterende periode van het verslagjaar.
Om haar toezichthoudende taak invulling te geven doet de Commissie diepte-onderzoeken, afgewisseld met kortdurende periodieke steekproeven. In een diepte-onderzoek wordt een compleet onderzoeksdossier van de AIVD of de MIVD beoordeeld op rechtmatigheid met inbegrip van noodzakelijkheid, proportionaliteit en subsidiariteit. Zo is er bijvoorbeeld een diepte-onderzoek gestart naar het onderzoek van de AIVD naar radicaliseringprocessen binnen de islamitische gemeenschap.
In januari heeft de Commissie op verzoek van de Tweede Kamer een aanvullend rapport opgesteld over twee niet eerder gehoorde personen in het onderzoek naar de moord op Pim Fortuyn.

De tekst van het jaarverslag van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is te vinden op de website van het Ministerie van Algemene Zaken: www.minaz.nl

Nadere informatie: Mevrouw mr. I.P. Michiels van Kessenich-Hoogendam, (lid tevens voorzitter) 070-3155820