Gemeente Capelle a/d IJssel

Resultaten onderzoek Rekenkamer naar waardering WOZ en heffing OZB

De uitvoering van de WOZ en OZB in de gemeente Capelle aan den IJssel is informeel georganiseerd en steunt in belangrijke mate op vertrouwen in de medewerkers van de afdeling Belastingen. Dat concludeert de Rekenkamer van Capelle aan den IJssel in haar rapport dat op 19 april jl. aan de gemeenteraad is aangeboden. De keerzijde hiervan is een gebrekkig risicobesef en een verminderde resistentie tegen eventuele verstoringen in de voortgang van de processen, fouten en onregelmatigheden. Vertrouwen is goed, maar mag niet in de plaats treden van organisatorische waarborgen en interne controlemaatregelen, zo stelt de Capelse Rekenkamer.

Het genoemde rapport is het resultaat van een onderzoek dat de Rekenkamer in 2003 heeft uitgevoerd naar de waardering van onroerende zaken (WOZ) en de heffing van de onroerende zaakbelasting (OZB) in de gemeente. Het doel van het onderzoek was om het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad inzicht te geven in de voornaamste risicos ten aanzien van de WOZ en OZB.

Aanbevelingen Rekenkamer
De Rekenkamer raadt het college van burgemeester en wethouders aan om beleid, organisatie, automatisering en risicomanagement gestructureerd aan te pakken. Daarnaast heeft zij aanbevelingen gedaan om de onafhankelijkheid van (externe) taxaties te waarborgen. Verder beveelt de Rekenkamer de gemeenteraad aan de gemeentelijke accountant te verzoeken controle uit te voeren op de waarden van de onroerende zaken en het objectenbestand.

Reactie college van B&W
In een reactie op het rapport van de Rekenkamer wijst het college van burgemeester en wethouders op verbeteringen die inmiddels in gang zijn gezet en op de keuze om taxaties voortaan zoveel mogelijk in eigen beheer uit te voeren.

De Rekenkamer is verheugd dat haar onderzoek heeft bijgedragen aan organisatorische verbeteringen, maar zij behoudt haar twijfels over de onafhankelijkheid van eventuele hertaxaties. Uitgesloten zou moeten zijn dat een taxateur zijn eigen waardebepaling herbeoordeelt in het kader van een bezwaar- of beroepsprocedure. De Rekenkamer acht het positief dat het college van burgemeester en wethouders haar aanbeveling aan de gemeenteraad onderschrijft om de accountant controle te laten uitvoeren op de waarden van onroerende zaken.

U kunt het rapport van de Rekenkamer hier downloaden, klik op rapport WOZ/OZB