Praktijkonderzoek Veehouderij

Lagekostenbedrijf zaait gras/klaver met erwten

Net als vorig jaar is half april op het Lagekostenbedrijf een mengsel van gras/witte klaver en erwten gezaaid. Dit is gedaan onder uitstekende omstandigheden. Deze teelt is een goed alternatief voor voorjaars(her)inzaai van gras en vervangt bovendien enkele ha's maïs in 2004. Met dit mengsel wil het Lagekostenbedrijf de eiwitvoorziening van het eigen bedrijf wat "op krikken".

Door het lage N-bemestingsniveau en het toch wat tegenvallende aandeel klaver, kwam de eiwitvoorziening van het vee wat onder druk. Vorig jaar is toen gekozen om 2.4 hectare gras/klaver in combinatie met erwten te zaaien. Daarmee zijn twee vliegen in 1 klap geslagen: een extra eiwitbron èn graslandvernieuwing. Dit spaart kosten voor krachtvoer uit en houdt kosten voor graslandvernieuwing laag: na de oogst van erwten blijft gras/klaver land over.
De ervaringen met de teelt (lage onkruiddruk, goede opbrengst, makkelijk gewas) en de voeropname en melkproductie, waren zo positief dat ook in 2004 gekozen is voor gras/erwten.


---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 28-04-2004 10:36.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl