LTO Nederland


Persbericht

LTO Noord is de naam

Deventer, 27 april 2004

Gezamenlijk persbericht NLTO, GLTO en WLTO

Naam
Vanaf de start van de fusiebesprekingen eind 2002 is de werknaam 'LTO Noord' gebruikt. Hierdoor is deze naam binnen de fusieorganisaties en daarbuiten behoorlijk ingeburgerd. De naamsbekendheid in de agrarische wereld is inmiddels 100%. 'Het zou haast geforceerd overkomen de fusieorganisatie een andere naam te geven dan LTO Noord. Elke organisatie of bedrijf is jaloers op zo'n grote naamsbekendheid in korte tijd', aldus projectdirecteur Ton van Vuren. De komende maanden wordt de huisstijl van LTO Noord uitgewerkt. Het logo en het bepalen van de naam voor de verschillende organen van de vereniging en de bedrijven zijn hier onderdelen van.

Statuten
De statuten van de nieuwe vereniging zijn aangeboden aan de besturen van de fusieorganisaties. LTO Noord krijgt hiermee letterlijk vorm. In de statuten staat onder meer dat het doel van LTO Noord is: collectieve belangenbehartiging voor ondernemers in de agrarische sector. LTO Noord opereert onafhankelijk en is aangesloten bij LTO Nederland. LTO Noord onderscheidt leden met en zonder agrarisch bedrijf. Partners en meerderjarige meewerkende kinderen van agrarische ondernemers kunnen eveneens lid zijn en hebben volledig stemrecht.

In de statuten van LTO Noord is verder het decentrale organisatiemodel vastgelegd. De organen van de vereniging hebben een eigen verantwoordelijkheid voor beleid en financiën. Dit geldt voor afdelingen, provincies en sectoren. De provinciale besturen hebben de regie in het overleg en de afstemming met de vertegenwoordigers van de sectoren in de provincie. Het staat de sectoren vrij te kiezen voor het overdragen van de besturing van de sector aan de landelijk vakgroep. Het evenwicht sectoraal-horizontaal komt tot uitdrukking in de samenstelling van het algemeen bestuur en de ledenraad.

Werving voorzitter
De besturen van de fusieorganisaties hebben een vertrouwenscommissie ingesteld. Op 1 juli 2004 komt zij met een voordracht voor een kandidaat of kandidaten voor de functie van algemeen voorzitter van het algemeen bestuur.
De vertrouwenscommissie wordt geleid door de voormalig voorzitter van de LLTB, Koos Koolen. Er is gezocht naar een voorzitter die geen directe binding heeft met één van de fusieorganisaties en die goed bekend is met de agrarische sector. De vertrouwenscommissie bestaat verder uit projectdirecteur en toekomstig algemeen directeur Ton van Vuren en twee leden uit elk van de fusieorganisaties: Jannie Lamberts en Jan Markink (GLTO), Henk Brink en Jan van Weperen (NLTO) en Siem Ruiter en Kees Duijvesteijn (WLTO).


Noot voor de redactie (