Gemeente Someren

Someren krijgt herdenkingsmonument

Vandaag heeft veel van gisteren. Dat wordt het thema van het herdenkingsmonument dat tijdens de viering van 60 jaar bevrijding op 19 september aanstaande onthuld gaat worden. Het monument komt aan het Wilhelminaplein tegenover de Laan ten Roode. Met dit monument worden alle gevallenen (Somerenaren, Nederlandse militairen, geallieerde militairen, vliegeniers en burgers) uit die periode geëerd.

Het monument bestaat uit vijf gekoppelde zuilen van verschillende hoogten, die de geallieerden symboliseren. Op vier zuilen liggen gebroken bronzen platen als symbool voor het afgebroken leven. De vijfde zuil, waarvan de plaat niet is gebroken, symboliseert de toekomst.

ontwerptekening van het monument

Het Comité tot behoud 4 mei viering coördineert de productie van het monument en de viering van 60 jaar bevrijding. De raad beslist de eerstvolgende raadsvergadering over het aanvullende krediet voor het monument, de commissie Welzijn heeft een positief advies uitgebracht. De bouwopleiding Regio Helmond legt de basis voor het monument. Daarnaast bieden Somerense bedrijven hun medewerking aan.

Hertaxatie onroerende zaken

Dit jaar worden alle onroerende zaken in de gemeente opnieuw gewaardeerd. De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Hieronder worden in grote lijnen de werkzaamheden uitgelegd.

Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ)
Alle gemeenten zijn op grond van de Wet WOZ verplicht éénmaal in de vier jaar alle in de gemeente gelegen onroerende zaken (o.a. woningen, winkels, (agrarische) bedrijven) te waarderen. Bij de eerste herwaardering was de waardepeildatum 1 januari 1995; bij de tweede herwaardering was de waardepeildatum 1 januari 1999 en nu is de waardepeildatum 1 januari 2003.

De WOZ-waarde van uw pand geldt als uitgangspunt voor de volgende belastingen:

1. de onroerende-zaakbelastingen van de gemeente (eigenaar en gebruiker);

2. de waterschapslasten / omslag gebouwd (eigenaar);
3. het eigenwoningforfait (voorheen het huurwaardefortait) bij de inkomsten uit werk en woning (Box I);

4. de vermogensrendementsheffing voor de tweede woning (Box III).

Voorbereidende werkzaamheden
Voorafgaand aan de hertaxatie worden voorbereidende werkzaamheden verricht, zoals het verzamelen van marktinformatie om de taxaties te onderbouwen. Marktinformatie wordt permanent bijgehouden. Van het kadaster worden alle verkooptransacties ontvangen (zowel woningen als bedrijven); aan verhuurde bedrijven worden huurinlichtingformulieren gezonden. Deze marktinformatie wordt vergeleken met de gegevens die bij de gemeente bekend zijn. Tevens wordt gecontroleerd of de verhuur- of verkooptransactie bruikbaar is als onderbouwing van de taxaties: geen familietransacties, verkooptransacties aan de huurder, et cetera. Deze verkoopgegevens vormen de basis voor de waardebepaling van alle onroerende zaken in de gemeente.

Uitvoering van de taxatiewerkzaamheden en controle De gemeente waardeert de woningen geautomatiseerd met behulp van het taxatiepakket Geotax. Na de geautomatiseerde waardering worden de advieswaardes in het veld door taxateurs gecontroleerd.

De agrarische objecten worden getaxeerd door een regionale taxateur die gespecialiseerd is in agrarische objecten. De gemeente heeft hiervoor samen met de gemeentes Deurne en Asten een overeenkomst gesloten.

De niet-woningen (winkels, bedrijven, horeca, et cetera) worden getaxeerd door taxatiebureau Tog Nederland Zuid West b.v. te Waalwijk. Tog Nederland is marktleider voor taxaties in het kader van de Wet WOZ.

De werkzaamheden worden gecontroleerd door de Waarderingskamer. Dit is een instituut van de rijksoverheid dat de voortgang en kwaliteit controleert.

Werkzaamheden in het veld
Het kan voorkomen dat u te maken krijgt met een taxateur. In een aantal gevallen zal de taxateur u verzoeken om de woning of het bedrijf van binnen te mogen bekijken. Alle taxateurs zijn door de gemeente voorzien van een legitimatiebewijs. Dit legitimatiebewijs wordt u ongevraagd getoond. Ook kan het voorkomen dat fotos worden genomen; ook deze medewerkers hebben een legitimatiebewijs van de gemeente.

Bekendmaking WOZ-waarde
Begin 2005 krijgt iedere eigenaar en/of gebruiker van een onroerende zaak een beschikking met daarop de waarde in het economische verkeer. Indien u het niet eens bent met de vastgestelde waarde, dan kunt u binnen zes weken na dagtekening van de beschikking schriftelijk bezwaar aantekenen.

Indien u nog vragen en of opmerkingen heeft, dan kunt u contact opnemen met
de heer J. van Herk van de afdeling financiën/belastingen, tel. 0493 494 888.

Terug naar boven

Inschrijving Somerense vlag

De gemeente Someren heeft sinds 95 een eigen vlag. Omdat de laatste tijd steeds meer burgers geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een Somerense vlag, gaan we een nieuwe voorraad inkopen. Als ook u een Somerense vlag wilt aanschaffen, kunt u zich hiervoor inschrijven. Klik hier voor het inschrijfformulier.

De gegevens van de vlag:
afbeelding van de vlag van de gemeente Someren

* afmeting: 150 x 100 cm

* kwaliteit: poly-glans lichtgewicht

* kleuren:
wit, zwart, geel, met rode molenijzers aan de linkerzijde en leeuw van goud

* uv-bestendig en kleurecht

De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de grootte van de belangstelling. Om een indicatie te geven: bij 50 belangstellenden wordt de prijs 35,- per stuk.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Interne zaken,
tel. 0493 494 888.