Verzoek om referendum op onjuiste grond afgewezen
Bron: Projectbureau Bistro Utrecht

Datum actualiteit: 28-04-2004

De gemeenteraad van Amsterdam heeft op onjuiste gronden op 5 maart 2003 het verzoek van de Stichting "Hou 't Science Park Groen" om een referendum te houden over het bestemmingsplan "Wetenschap- en Technologiecentrum Watergraafsmeer " afgewezen. De Raad van State heeft vandaag in hoger beroep geoordeeld dat de gemeenteraad evenals de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam, die op 28 april 2003 het beroep tegen het besluit gegrond verklaarde, het besluit respectievelijk de uitspraak ten onrechte gebaseerd hebben op de referendumverordening uit 1998 van de gemeente Amsterdam.
De Tijdelijke Referendum Wet (Trw) die op 1 januari 2002 in werking is getreden, bevat een overgangsregeling die er op neer komt dat bestaande referendumverordeningen in stand blijven, echter alleen voorzover het gaat om onderwerpen die ingevolge artikel 8 van de Trw aan een referendum onderworpen kunnen worden. In dat artikel wordt een bestemmingsplan daarvan uitgezonderd.
Het houden van een referendum over een bestemmingsplan is, ongeacht hetgeen daarover in de Amsterdamse verordening is bepaald, in strijd met de Trw, zijnde een hogere regeling. Op die grond had het referendumverzoek moeten worden afgewezen.
De Raad van State vernietigt daarom het besluit van de gemeenteraad en de uitspraak van de rechtbank, maar
bepaalt dat de rechtsgevolgen van het vernietigde besluit geheel in stand blijven.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO8443

Zie het origineel