Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 27 april 2004

Op dinsdag 27 april 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Evaluatie Integraal Veiligheidsbeleid 2001-2004 Het college heeft kennisgenomen van de evaluatie van het Integraal Veiligheidsbeleid 2001 2004. Uit de evaluatie blijkt onder meer dat de extra inzet in de strijd tegen woninginbraak en autokraak succes heeft gehad. Op beide onderdelen was een sterke daling merkbaar. Daarnaast zijn veel onderdelen op het gebied van jeugd en veiligheid positief beoordeeld. Voorbeelden hiervan zijn Pak je Kans waarbij jongeren die nog niet eerder met justitie in aanraking zijn gekomen nog een kans krijgen en het Schooladoptieplan dat veel heeft betekent voor de onderlinge band tussen de jeugd en de buurtagenten. Eén van de projecten, het preventieproject Neighbourhoodwatch in de Dansenbuurt, heeft zelf de landelijke Kern met Pit-prijs 2003 gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan een instantie die zich dienstbaar heeft gemaakt voor het maatschappelijk nut en welbevinden binnen een leefgemeenschap. Verder wordt geconcludeerd dat de samenwerking tussen in- en externe partners sterk verbeterd is.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Algemene- en Bestuurszaken].

Huisvuil inzameling door middel van zakken
Het college heeft ingestemd met het voorstel om de huisvuilinzameling van vuilniszakken te vervangen door minicontainers. Dit vanwege de overlast die de vuilniszakken veroorzaken, de te grote belasting voor de medewerkers van de reinigingsdienst en het kunnen inzamelen van gescheiden afval. Het college stemde tevens in met het voorstel om het investeringsbedrag van 65.500,-- ten laste te brengen van de post Nieuw Beleiduit de NV MAC begroting 2004.
[Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte.]

Flexibilisering uitgifte openbaar groen
Het college heeft ingestemd met het voorstel dat bewoners die, zonder toestemming en vóór 1 januari 2003, gemeentegrond in gebruik hebben deze kunnen huren voor 12,- per vierkante meter. De huurperiode geldt tot verhuizing met een maximum van 10 jaar. Bij een verhuizing eindigt de huurovereenkomst. Door een termijn van 10 jaar te hanteren kunnen bewoners rekening houden met de in de tuin te plegen investeringen en wordt bereikt dat de groenstructuur binnen tien jaar is hersteld en is ingericht als openbaar groen.

Watertaxi
Het college stemt in met het verder onderzoeken van de mogelijkheid om een watertaxi in Capelle aan den IJssel aan het Vuykterrein te laten afmeren. In 2003 zijn verschillende gesprekken gevoerd met Watertaxi bv om de mogelijkheden en de kosten voor deze voorziening te inventariseren. De hiermee gemoeide kosten van 65.000,-- worden betrokken bij de afwegingen rondom de Voorjaarsnota 2004.

De uitdaging; pilotproject SUWI-wetgeving
Het Platform Arbeidsmarkt Rijnmond heeft de gemeenten Capelle aan den IJssel en Gorinchem uitgenodigd om deel te nemen aan een landelijke pilot met als werktitel De Uitdaging. In deze pilot krijgen de gemeente, CWI, UWV en een vertegenwoordiging van werkgevers de kans om nieuwe klantvriendelijke- afspraken te maken over een taakverdeling zonder dat de SUWI-wetgeving van toepassing is. In principe gaat het college akkoord met deelname aan de pilot. Ook heeft het college besloten een definitief besluit te nemen over deelname aan pilot te nemen op basis van de voorgestelde nieuwe afspraken tussen gemeente en partners (inclusief een analyse van de daarmee gepaard gaande organisatorische consequenties). [Procedurevoorstel: lijst van mededelingen commissie Dienstverlening.]

Voortgangsrapportage en uitvoeringsplan breedtesportimpuls Het college heeft de voortgangsrapportage en het uitvoeringsplan 2004 van de breedtesportimpuls vastgesteld. De voortgangsrapportage geeft inzicht in de ontwikkelingen en al bereikte resultaten van de breedtesportimpuls. Denk aan bijvoorbeeld het 55-plus sportproject Galm, de sportevenementen Ken je sporte!?, de verschillende sportlespakketten voor het basisonderwijs en diverse sport- en speldagen. Verder wordt ingegaan op het uitvoeringsplan 2004, de toekomstplannen en de gewenste situatie vanaf 2008. [Procedurevoorstel: Lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte .]

Begroting 2004 van de NV Milieuservice AVR-Capelle aan den IJssel Het college heeft de begroting 2004 voor kennisgeving aangenomen. [Procedurevoorstel: Lijst van mededelingen commissie Middelen en Buitenruimte .]

Borgstelling leningovereenkomst Com.wonen
Het college heeft ingestemd met de gevraagde achtervangpositie voor Com.wonen voor een lening van 11.3000.000,-. Deze lening valt onder borgstelling van de Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

Aanpassing artikel 5 lid 2 van de Beheersverordening Openbaar Primair Onderwijs Capelle aan den IJssel
Naar aanleiding van de behandeling van de jaarrekeningen van de bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs (BOPO) 1998 tot en met 2001 in de commissie Dienstverlening van 7 april 2004, heeft het college op verzoek van de commissie een ontwerp-raadsvoorstel en
-besluit vastgesteld voor aanpassing van artikel 5 lid 2 van de Beheersverordening. Aanleiding was het onbevoegd verstrekken van een geldlening door BOPO aan Kids Oké. Kids Oké is inmiddels failliet. Het college heeft de raad voorgesteld de lening oninbaar te verklaren. Om herhaling van onbevoegd geld uitlenen te voorkomen, wordt de beheersverordening aangescherpt.

Eindevaluatie Europees project Article 6 call VP/2001/015: Voorbereidende acties ten behoeve van plaatselijke werkgelegenheidsinitiatieven
Het college heeft kennis genomen van de Eindevaluatie Europees project Article 6 call VP/2001/015: Voorbereidende acties ten behoeve van plaatselijke werkgelegenheidsinitiatieven en het CAPPLAN. Het doel van het project was het ontwikkelen van innovatieve werkgelegenheidsstrategieën en nieuwe methodieken voor specifieke groepen in de samenleving. Capelle had daarbij als doelstelling: het bevorderen van gelijke kansen voor allen bij de toegang tot de arbeidsmarkt, met bijzondere aandacht voor migranten die met sociale uitsluiting werden bedreigd. Onder andere heeft Capelle in 2003 de methode CAPPLAN ontwikkeld die op dit moment door drie gemeenten in de regio getest wordt.

Adviescommissie Verkeer en Vervoer
Het college heeft kennis genomen van het verslag van de vergadering van de Adviescommissie Verkeer en Vervoer.

Intentieverklaring onderzoek samenwerking BOPO en OPOK Het college heeft ingestemd met de inhoud van de intentieverklaring om te onderzoeken of er er bestuurlijke samenwerking tussen Bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs (BOPO) en Openbaar Primair Onderwijs Krimpen aan den IJssel (OPOK). Het voornemen is dat de intentieverklaring op 17 mei te ondertekenend wordt door de gemeenten Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel en de bestuurscommissies Openbaar Primair Onderwijs te Capelle en Krimpen.
[Procedurevoorstel: mondeling informeren van de commissie Dienstverlening.]

Herbevestiging besluit aanwijzing locatie Groenedijk voor nieuwbouw gemeentewerf (9768)
Het college heeft besloten de locatie Groenedijk aan te wijzen als locatie voor de nieuwe gemeentewerf voor de komende 15 à 20 jaar en de algemeen directeur op te dragen binnen een half jaar een voorstel (programma van eisen) voor de nieuwbouw van de gemeentewerf aan het college voor te leggen. De directie van de NV MAC wordt verzocht om op zeer korte termijn met voorstellen te komen voor de vestiging van het afvalbrengstation en de huisvesting van de NV MAC.