Gemeente Den Haag

april 2004
Spectaculair klank- en lichtfestival in Scheveningen (27 april)

Om ook buiten het hoogseizoen bezoekers naar Scheveningen-Bad te trekken, komt er jaarlijks een groots klank- en lichtfestival met de naam "Illuminada Scheveningen ". Via licht en geluid worden reusachtige golven nagebootst, die vanuit zee de boulevard op spoelen. De Pier en het Kurhaus vormen hierbij centrale punten.

De lichtgolven bestaan uit beelden en impressies van de invloed van de zee op de mens. Hoofdthema is de verbondenheid van Scheveningen met de zee. Daarbij komen zaken aan bod als de zee als bron van voedsel en verbindingsweg naar verre continenten, maar ook de constante strijd van Nederland tegen de zee en de landingen van de Prins van Oranje in 1813 en de Soldaat van Oranje in de Tweede Wereldoorlog.

Dat de zee Scheveningen met de rest van de wereld verbindt, komt tot uiting in
spectaculaire lichtbeelden van verre oorden. Wereldsteden als Peking, New York, Rio de Janeiro,maar ook uitgestrekte woestijnen als de Sahara eindeloze rivieren als de Amazone en de schoonheid van Hawaï passeren de revue.

Doel van het project is om ook in de herfst en de winter meer bezoekers naar Scheveningen te trekken en daar te laten verblijven en daarmee de economische draagkracht van de badplaats te vergroten.

Het klank- en lichtfestival, dat gratis toegankelijk wordt en ruim twee uur zal duren, zal van start gaan in de maand oktober en zal in ieder geval tot en met 2006 elk jaar op de Scheveningse Boulevard zijn te bewonderen.
Over de volle lengte van De Pier worden schijnwerpers geplaatst, die de golven zullen nabootsen. Ook het Kurhaus wordt aangelicht en in de golfbeweging opgenomen.
Het licht op de Boulevard wordt geproduceerd door een tiental kleine vuurtorens, waarin videoprojectoren worden gebouwd.

Verwacht wordt dat het spectaculaire klank- en lichtspel tijdens de maanden, dat het wordt uitgevoerd 150.000 extra bezoekers naar Scheveningen zal trekken.Geschat wordt dat dit EUR 3,7 miljoen aan bestedingen oplevert.
Met de uitvoering van het klank- en lichtfestval is een bedrag van bijna EUR 800.000,-,
dat wordt gedekt uit subsidies van het ministerie van Economische Zaken en de
Europese Unie.