Gemeente Den Haag

april 2004
Den Haag Handhaaft beleid op onjuist aangeboden afval (27 april)

Het college van Burgemeester en Wethouders handhaaft het huidige beleid op onjuist aangeboden huisvuil. De Ombudsman stelde voor - na klachten van burgers - om het privaatrechtelijk handhaven op te schorten en het geheel in heroverweging te nemen. Het college heeft de aanbevelingen bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat het verhalen van de kosten die de overheid maakt voor het verwijderen van foutief aangeboden huisvuilzakken van burgers rechtmatig en doeltreffend is. Zwerfvuil is nog steeds een van de grootste ergernissen in de stad en het college hanteert het uitgangspunt "de vervuiler betaalt".

Op 6 februari 2004 heeft de Gemeentelijke Ombudsman een rapport aangeboden over de manier waarop Stadsbeheer onjuist aangeboden huisvuil handhaaft. Bij heroverweging zou gekeken moeten worden naar de voorlichting van de burger, bepaling van de kosten en het nalopen van alle dossiers om vast te stellen of burgers al dan niet terecht een rekening hadden ontvangen. Het college is van mening dat de het verhalen van de kosten rechtmatig is omdat het in de Wet Milieubeheer is opgenomen en doeltreffend is omdat het illegaal aanbieden van huisvuilzakken of grofvuil steeds verder afneemt. De rechter heeft de gemeente in twee rechtszaken beide keren in het gelijk gesteld.

Verder is ook nog gekeken naar de hoogte van het bedrag EUR 166,-- en de gemeentelijke procedure die niet altijd is gevolgd bij het traceren van de eigenaar van het huisvuil. Het bedrag van EUR 166,- was ten tijde van de invoering van het privaatrechtelijk handhaven gerechtvaardigd. In de loop der tijd is de organisatie van deze gemeentelijke procedure enigszins aangepast. Deze aanpassingen hebben tot gevolg dat het bedrag met ingang van 1 januari 2004 waarschijnlijk naar beneden toe bijgesteld kan worden. Hoe hoog de rekening nu wordt, is afhankelijk van de bevindingen van de Gemeentelijke Accountantsdienst. Hagenaars die sinds 1 januari 2004 hun afval op het verkeerde moment of op de verkeerde manier hebben aangeboden, krijgen een nota conform het nieuw vastgestelde bedrag.

De gemeente erkent dat het oorspronkelijke protocol bij het verbaliseren van de eigenaar van het illegaal aangeboden afval, in het verleden niet altijd is gevolgd is. Het protocol is ondertussen aangepast.

Het college is van mening dat iedere Hagenaar verantwoordelijk is voor het correct aanbieden van het eigen huishoudelijk afval. Mensen die zich hier niet aan houden, lopen het risico de rekening gepresenteerd te krijgen. In 2002 heeft ieder huisadres in Den Haag een briefkaart gekregen waarop dit gemeld is. Verder is er via advertenties in de kranten, spotjes op de radio en posters in de openbare ruimte en op de Huisvuilkalender aandacht aan besteed.