Provincie Zuid-Holland

Ruim 8,6 miljoen euro voor stedelijke vernieuwing

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) reserveert dit jaar ruim 8,6 miljoen euro voor twaalf stedelijke vernieuwingsprojecten die nog dit jaar tot uitvoering zullen komen. In deze projecten wordt in totaal bijna 360 miljoen euro geïnvesteerd. Hiermee wordt het beoogde vliegwieleffect van de ISV (Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing) -bijdragen ruimschoots gehaald. Voor de ISV periode 2000 - 2005 wordt in 2004 door GS voor de derde keer geld gereserveerd voor de 72 projectgemeenten. Zij kunnen op basis van het indienen van concrete projecten budget ontvangen. Dit jaar zijn achttien projecten ingediend, twaalf daarvan krijgen een ISV-bijdrage.

Verantwoordelijk gedeputeerde Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Asje van Dijk: "Wij hebben onze keuze gebaseerd op de mate waarin de projecten een bijdrage leveren aan belangrijke provinciale doelstellingen, zoals het bestrijden van fysieke en sociaal-economische achterstanden, maar ook het voorkomen van een maatschappelijke tweedeling. De door ons gehonoreerde projecten omvatten veelal de integrale aanpak van een woonwijk. Daarbij worden kwalitatief slechte woningen opgeknapt of vernieuwd met aandacht voor de kernvoorraad, de winkel- en zorgvoorzieningen en woon-werkwoningen. Bij deze integrale aanpak is het verder belangrijk dat de bewoners betrokken worden bij de planvorming en daar waar nodig meer kansen krijgen in het maatschappelijk verkeer. Wij hechten er ook aan dat de leefbaarheid in kleine kernen behouden blijft. Het project in Bleskensgraaf in Graafstroom is hier een goed voorbeeld van."

Bij integrale vernieuwing is ook duurzaamheid een belangrijk aspect. In de gehonoreerde projecten wordt ruimschoots aandacht besteed aan de openbare ruimte, met name aan de kwaliteit van bodem, water en groen. In enkele projecten wordt tegelijk met woningbouw, sport- en/of sociale voorzieningen ook de bodemproblematiek aangepakt. Het integrale karakter van de projecten draagt eraan bij dat de vitaliteit van de betreffende kernen in de toekomst wordt gewaarborgd.

ISV 2005 - 2009

GS willen ook in de tweede ISV - periode (2005-2009) de stedelijke vernieuwing bevorderen. Daarvoor is in februari een budget van ¤71 miljoen beschikbaar gekomen. Hiervan is ¤18 miljoen bestemd voor de stadsregio Rotterdam, ¤34 miljoen voor 15 programmagemeenten en ¤19 miljoen voor de projectgemeenten.

Bron: afdeling Communicatie; telefoon 070 -441 66 22