Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

28-4-2004

Vanaf deze maand zijn verpakkingsmaterialen en andere producten van biologisch afbreekbare plastics steeds vaker in de winkels te vinden. Deze producten zijn composteerbaar, maar of ze ook daadwerkelijk in de biobak mogen verschilt per gemeente. Geruststellende gedachte: zelfs wanneer biologisch afbreekbare plastics in het restafval terechtkomen is het gebruik ervan goed voor het milieu.

De productie van biologisch afbreekbare plastics bespaart grondstoffen en energie. Het gebruik van biologisch afbreekbare plastics heeft ten opzichte van traditionele plastics dus belangrijke milieuvoordelen, waaronder een bijdrage aan de beperking van het broeikaseffect. Producten van biologisch afbreekbare plastics zijn te herkennen aan het kiemplantlogo (zie afbeelding). Kiemplantlogo Het gaat met name om afvalzakken en verpakkingen van groente en fruit (zakken en netjes), maar mogelijk ook om andere verpakkingen en eenmalige producten. Sommige van deze producten hebben op dit moment al dit logo en liggen in de winkelschappen. De bedoeling is dat dit de komende tijd verder toeneemt.

Producten met het kiemplantlogo zijn composteerbaar. Afvoer via de biobak is niet nadelig voor het composteerproces en voor de compostkwaliteit. Toch wil dat niet zeggen dat afvoer via de groene biobak overal is toegestaan; dat verschilt per gemeente en hangt af van het contract dat de gemeente met het composteerbedrijf heeft. Om hierover zekerheid te krijgen kunnen burgers contact opnemen met hun gemeente.
Het gebruik van biologisch afbreekbaar plastic heeft ten opzichte van gewone plastics een aantal milieuvoordelen, zelfs als burgers het aanbieden samen met het huishoudelijk restafval. Door de hoge verbrandingswaarde en het vermijden van fossiele brandstoffen, leidt verbranden met energieterugwinning tot duurzame energie en is daarmee ook een goed verwerkingsalternatief. In wijken waar geen gft-afval wordt ingezameld of in gemeenten die het afvoeren van biologisch afbreekbare plastics via de biobak niet toestaan, kunt u dus met een gerust hart het biologisch afbreekbaar plastic bij het restafval doen.

Meer info:
Dossier Gft