Gemeente Breda

Persberichten

28-04-2004

Centrale bushalte van Oude Vest naar Karnemelkstraat

Op de route Karnemelksstraat/Houtmarkt gaat Breda nog dit jaar diverse werkzaamheden uitvoeren, waardoor de veel gebruikte voetgangersoversteken Karnemelkstraat/Ginnekenstraat en Halstraat worden verbeterd. Ook het openbaar vervoer profiteert van de maatregelen, want de Karnemelkstraat krijgt een centrale bushalte voor stads- en streeklijnen. Dit betekent dat de stadsbushalte aan de Oude Vest wordt verplaatst naar de Karnemelkstraat. De nu doodlopende Kerkstraat krijgt een verbinding met de Oude Vest, zodat het mogelijk is om achter het postkantoor langs in een lus van de Kerkstraat naar de Oude Vest te rijden.

Centrale bushalte op de Karnemelkstraat voor de stads- en streeklijnen

Momenteel gebruiken de stadsbussen het busstation Vlaszak en maken de streekbussen gebruik van de Karnemelkstraat. De gemeente stelt voor om van deze twee haltes één centrale halte bij de Karnemelkstraat te maken, waarbij gelijktijdig de bushalte Oude Vest buiten gebruik wordt gesteld. Het busstation aan de Oude Vest kan in de toekomst worden gebruikt voor het (collectief) taxivervoer.
Om de stads- en streeklijnen veilig op de Karnemelkstraat te laten stoppen, zijn vrij liggende bushaltehavens noodzakelijk. Deze havens worden langer dan de huidige. Straks is er per richting lengte voor vier bussen en is er extra lengte gereserveerd voor laden en lossen. Om ruimte te maken voor de halte is het noodzakelijk dat één van de twee rijen bomen wordt verplant. Deze bomen worden bij de aanleg van de nieuwe rivier herplant.
Verhoogde busranden moeten de toegankelijkheid van de bussen verbeteren. Deze verminderen de instaphoogte van de bus en versnellen het in- en uitstappen.
Planning werkzaamheden
Een aantal werkzaamheden zijn al in gang gezet bij de Karnemelkstraat en Houtmarkt, zoals de renovatie van de verkeerslichten Ginnekenstraat/Karnemelkstraat. De huidige verkeerslichten bij de Ginnekenstraat worden vervangen door een moderne installatie. Dit maakt een betere verkeersregeling mogelijk. De gemeente streeft er naar de aanleg van de halte aan de Karnemelkstraat nog dit jaar te laten plaatsvinden. De werkzaamheden worden uitgevoerd in combinatie met de (ondergrondse werkzaamheden) op het kruispunt Markendaalseweg.

Op 11 mei 2004 om 19.00 uur organiseert de gemeente op het Stadskantoor een inspraakbijeenkomst over het voorlopig ontwerp van de reconstructie Karnemelkstraat, Houtmarkt en Oude Vest.

Breda, 28 april 2004