Gemeente Waterland


Donderdagavond 22 april heeft de gemeenteraad in meerderheid ingestemd met de verkoop van een stuk grond in Broek in Waterland, dat bekend staat als 't Stokpaardje. Woningbouwvereniging Wooncompagnie betaalt 315.000,- voor de grond, waarop tien sociale woningen worden gebouwd. Daarmee is de bouw van zeven sociale huurwoningen en drie sociale koopwoningen een stap dichterbij gekomen. Voorafgaand aan het besluit is een vurige discussie gevoerd over de verkoopprijs en het feit dat de gemeente een voorkeur had voor Wooncompagnie als ontwikkelaar. Daarnaast werd uitvoerig gesproken over het feit dat een aantal omwonenden zich niet in de plannen kan vinden.

Sociale woningbouw
Ruim vijf jaar geleden heeft de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu in een openbare vergadering besloten het terrein waarop het Stokpaardje staat te laten ontwikkelen door Wooncompagnie. Op dat moment had Wooncompagnie het plan een aantal woningen te slopen op het Zuideinde in Broek in Waterland en er andere woningen te realiseren. De gemeente wilde dit voorkomen, waarbij de afspraak is gemaakt dat wanneer Wooncompagnie de woningen niet zou slopen, maar restaureren en verkopen, zij de ruimte kreeg op het terrein van het Stokpaardje sociale woningbouw te realiseren. Daarop heeft Wooncompagnie plannen gemaakt en de gemeente voorbereidingen getroffen om de grond te verkopen.

Andere koper
Kort voor de vergadering presenteerde de Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam (AWM) echter een nieuw plan, waarbij zij 34,- meer wilde betalen per vierkante meter grond. Het plan zou bovendien op meer steun kunnen rekenen van omwonenden. De meerderheid van de raad wilde echter niet terugkomen op gemaakte afspraken, waardoor het alternatieve plan geen voet aan de grond kreeg. Waterland 95 en GroenLinks stemden tegen het voorstel de grond te verkopen aan Wooncompagnie. PvdA, CDA en ABW stemden vóór, VVD onthield zich van de discussie en stemming.

Verkoopprijs
Een belangrijk discussiepunt was de verkoopprijs van de grond. De gemeente Waterland zal de grond verkopen voor 126,- per vierkante meter, 315.500,- in totaal. Voor sociale woningbouw is dat naar mening van het college van B&W absoluut niet laag. Wanneer de grond immers voor commerciële prijzen zou worden aangeboden, is sociale woningbouw normaal gesproken per definitie niet mogelijk.

Gemeente neemt verantwoordelijkheid
Daarmee wil de gemeente er blijk van geven aan twee kanten verantwoordelijkheid te nemen. Enerzijds stroomt in de gemeentelijke schatkist een fatsoenlijk bedrag voor de grond, terwijl anderzijds de gemeente letterlijk en figuurlijk ruimte creëert voor sociale woningbouw. Ook wil de gemeente het terrein met respect voor de omgeving laten ontwikkelen. Zo blijft circa 1000 vierkante meter van het terrein groen. Om verontruste omwonenden duidelijk te maken dat de gemeente hen beslist wil betrekken bij de plannen, liet wethouder Stouten nog eens weten persoonlijk met Wooncompagnie om de tafel te gaan zitten, om de wensen van de omwonenden voor te leggen.