Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Uitreiking van de 'Ysbrantprijs voor jonge lezers'

KIDSWEEK-SPECIAL OVER HISTORISCHE JEUGDROMANS

Amsterdam, 28 april 2004 - Schrijf een brief aan de hoofdpersoon uit een historische jeugdroman en win de 'Ysbrantprijs voor jonge lezers'. Meer over de Middeleeuwen, zeevaart en de Tweede Wereldoorlog. KidsWeek, weekkrant voor jonge mensen van 10-15 jaar, geeft begin mei een special uit over historische jeugdromans. Met veel boekeninformatie én een scholierenwedstrijd. Scholen kunnen de special vanaf vandaag gratis aanvragen via de nieuwe site van KidsWeek: www.kidsweek.nl/bontekoe. De special wordt gemaakt in samenwerking met de Stichting Lezen en het Historisch Nieuwsblad.

Een speciale prijs voor de beste Nederlandstalige historische jeugdroman in Nederland. Dat is de Bontekoeprijs, die sinds vorig jaar bestaat en in het leven werd geroepen door het Historisch Nieuwsblad. KidsWeek doet dit jaar ook een duit in het zakje en heeft een speciale Bontekoe Special gemaakt voor scholieren. Met thema's als Middeleeuwen, zeevaart en de Tweede Wereldoorlog. In deze special van 8 pagina's is meer te lezen over titels die meedingen voor de Bontekoeprijs. Zoals Hellevaart, een verhaal over een adembenemend spannende zeereis. En Land in zicht, een informatief boek over de Nederlandse ontdekkingsreizigers in de Gouden Eeuw. Maar er is meer. 'Schrijf een brief aan de hoofdpersoon uit jouw Nederlandstalige favoriete jeugdroman.' KidsWeek roept alle lezers ook op om mee te doen aan de 'Ysbrantprijs voor jonge lezers'. Deelnemers hebben tot half augustus de tijd om een mooi stuk te schrijven. De leukste wint. De prijzen: een plank vol historische boeken of een schrijversbezoek in de klas. Op 17 september 2004 maakt KidsWeek de prijswinnaars bekend en de dag erna wordt de 'Ysbrantprijs voor jonge lezers' uitgereikt.

De dag erna, op 18 september, wordt ook de winnaar van de Bontekoeprijs bekend gemaakt tijdens een speciaal weekend in het Archeon. Het middeleeuwse dorp staat in dat weekend helemaal in het teken van boeken. Met een boekenmarkt, demonstraties middeleeuws schrijven én de schrijvers van de Ronde Tafel, zoals Simone van der Vlugt, Martine Letterie en Arend van Dam. Zij lezen voor uit eigen werk, delen handtekeningen uit en beantwoorden vragen. Ook in Alphen aan de Rijn zal dit weekend van alles rondom het historische jeugdboek georganiseerd worden.