Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
28 april 2004 c039

Meer ruimte voor wonen en natuur door concentratie sportaccommodaties Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen wil door aankoop van het Landgoed de Driehuizen de daar reeds gelegen sportaccommodaties uitbreiden. De sportaccommodaties op de Kwakkenberg en aan de Heemraadstraat verhuizen hier naar toe. Op die plekken ontstaat daardoor ruimte voor woningbouw en natuurontwikkeling. Het totale plan levert een financieel voordeel van ruim 35.000 euro op. De gemeenteraad besluit in juni over het voorstel.

Het plan voorziet in de verhuizing van de voetbalvereniging Orion en Tennisclub Quick van de Kwakkenberg naar de Nijmeegsebaan. Het gebied van de Camping Kwakkenberg wordt teruggegeven aan de natuur. Daarmee wordt het natuurgebied de Mariënboom versterkt en vergroot. De bestaande acht Maycretewoningen blijven behouden en worden gelegaliseerd. Op de velden waar nu Orion nog speelt kunnen twaalf woningen worden gebouwd.

De atletiekbaan aan de Heemraadstraat verhuist in deze opzet een paar honderd meter naar de Driehuizerweg. De vrijkomende atletiekbaan wordt ingezet voor luxe woningbouw.

De nieuwe sportaccommodaties komen in de directe omgeving van de al bestaande hockeyvelden. Het gaat om een uitbreiding van de bestaande sportvelden van 3 hectare naar 8,5 hectare. De resterende 30 hectare van het landgoed worden als recreatief natuurgebied ingezet. Het bos wordt opengesteld en er ontstaan mogelijkheden voor wandel- en fietsroutes. Met de aankoop van het landgoed krijgt de gemeente tevens de volledige zeggenschap over deze belangrijke groene stadsrand.

Uitgangspunten voor de inpassing van de nieuwe accommodaties zijn:
* handhaven van het open gebied naast de Panovenlaan;
* handhaven en openstellen van het bosgebied;
* een goede inpassing van Landgoed de Driehuizen;
* realisatie van een groene buffer tussen de sportaccommodaties en de woningen aan de Parkzoom;

* realisatie van een ecologische verbinding tussen Park Brakkenstein en de Driehuizen.

Daarmee ontstaat ruimte:

* ten oosten van het spoor voor:

* drie voetbalvelden, één oefenveld, een kleedruimte en een clubhuis voor Orion;

* acht tennisbanen, kleedruimte en een clubhuis voor Tennisclub Quick;
* honderd parkeerplaatsen met een ontsluiting op de Nijmeegsebaan.


* ten westen van spoor voor:

* twee extra hockeyvelden voor NMHC en vijftig extra parkeerplaatsen;
* een achtbaans atletiekbaan, kleedruimte en een clubhuis voor Atletiekvereniging Nijmegen;

* honderd parkeerplaatsen met een ontsluiting op de Driehuizerweg en mogelijk op de Sionsweg.

De uitbreiding van de sportaccommodaties past binnen het huidige bestemmingsplan voor het gebied rond de Driehuizen. Die bestemming bestaat uit een combinatie van sport, speelterrein, volkstuin, park, plantsoen en bosaanleg.
Voor het teruggeven aan de natuur van het gebied van de Camping Kwakkenberg, het legaliseren van de Maycretewoningen en de nieuwbouw op het huidige terrein van Orion, is wel een bestemmingsplanwijziging nodig. Uit vooroverleg met de Provincie Gelderland blijkt dat de provincie hier positief tegenover staat.
Tijdens het proces waarin deze operatie gestalte heeft gekregen heeft de gemeente intensief overlegd met alle betrokken partijen en belanghebbenden. Ook in de verdere uitwerking van de plannen zullen deze partijen worden betrokken.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht