Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 28 april 2004

Principeakkoord HISWA-CAO

Dinsdag 27 april hebben de sociale partners voor de HISWA-CAO (FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en HISWA Vereniging) een principeakkoord bereikt over een nieuwe CAO. Dit principeakkoord geldt voor ruim 1.000 medewerkers van jachtbouwers en reparatie- en onderhoudsbedrijven, die houten en kunststoffen pleziervaartuigen bouwen en repareren alsmede de jachthavens en verhuurbedrijven welke reparatie onderhoud verrichten. De CAO heeft een looptijd van bijna twee jaar: van 1 mei aanstaande tot 2 januari 2006 en volgt voor 2004 de nullijn uit het sociaal akkoord. HISWA Vereniging zal het principeakkoord met een positief advies aan haar leden voorleggen.

De werkgevers zijn tevreden over het bereikte resultaat. De relatief lange looptijd geeft rust voor zowel de werknemers als de werkgevers. Voor 2004 wordt de nullijn gevolgd. Vanaf 1 januari 2005 wordt elk half jaar een loonsverhoging toegekend van 0,25%. Op 1 april 2005 keren werkgevers een resultaatafhankelijke uitkering uit van EUR 200. Deze uitkering is gekoppeld aan de meldingsfrequentie bij ziekteverzuim.

Bovendien kan een medewerker gedurende een langere periode, namelijk 20 weken in plaats van 13, voor 45 uur per week worden ingeroosterd. Dit betekent voor werkgevers een ruimere mogelijkheid om medewerkers gedurende piekperioden in te zetten. Dit geldt overigens alleen voor dienstverlenende functies. Sociale partners hebben besloten via diverse maatregelen de wachtlijsten binnen de kinderopvangregeling terug te dringen. Iedereen die nu op de wachtlijst staat, kan met ingang van 1 juli 2004 gebruik maken van de vergoeding voor kinderopvang. Daarnaast zijn er diverse afspraken gemaakt op het gebied van pensioenen. Eén van de afspraken is bijsparen via tijd en geld mogelijk wordt.