Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2004-068

Den Haag, 28 april 2004

Financiën houdt consultatie over wetgeving gedragstoezicht

Het ministerie van Financiën is een consultatie gestart over het deel Gedragstoezicht van de Wet financieel toezicht (Wft). Deze consultatie maakt deel uit van de operatie om de financiële toezichtwetten om te vormen tot één toezichtwet. In dit deel zullen bestaande wetten op het gebied van gedragstoezicht, zoals de Wet toezicht effectenverkeer en de Wet financiële dienstverlening (Wfd, wetsvoorstel), worden opgenomen. Ook zullen enkele inhoudelijke vernieuwingen worden geïmplementeerd, zoals de Europese prospectus-richtlijn.

De financiële toezichtwetten worden momenteel omgevormd tot één toezichtwet, de Wet op het financieel toezicht (Wft). Vorig jaar is geconsulteerd over het eerste deel van de Wft (het Algemeen deel) en eerder dit jaar is het tweede deel (het deel Prudentieel toezicht) ter consultatie aan de markt voorgelegd. Het voorliggende deel (deel Gedragstoezicht, derde deel) bevat de toezichtregels voor het gedrag van partijen die actief zijn op de financiële markten.

Het gedragstoezicht betreft wettelijke regels die gericht zijn op ordelijke en transparante marktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en op een zorgvuldige omgang met cliënten. Deze doelstelling wordt in dit deel van de Wft uitgewerkt voor het aanbieden, het bemiddelen en het adviseren ten aanzien van financiële producten, het beheren van individuele vermogens, het optreden als (onder)gevolmachtigd agent, het houden van een markt in financiële instrumenten (thans: het houden van een effectenbeurs), het melden van stemmen, kapitaal, zeggenschap en kapitaalbelang, het effectentypisch gedragstoezicht en het bieden op effecten of op rechten van deelneming in een beleggingsinstelling. Hiertoe wordt een aantal bestaande financiële toezichtwetten- en wetsvoorstellen geïmplementeerd in dit deel, zoals de Wte 1995, het wetsvoorstel financiële dienstverlening (Wfd), het wetsvoorstel tot aanpassing van de Wet toezicht beleggingsinstellingen (Wtb) en het wetsvoorstel melding zeggenschap en kapitaalbelang in ter beurze genoteerde vennootschappen (Wmz).

Naast het stroomlijnen van op dit moment nog over de verschillende sectorale wetten verdeelde gedragsregels, worden in dit deel enkele inhoudelijke vernieuwingen geïntroduceerd, zoals de implementatie van de Europese Prospectusrichtlijn.

De huidige consultatie bevat ook nog enkele onderdelen uit het Algemeen deel van de Wft, zoals de samenwerking tussen de gedragstoezichthouder en de prudentiële toezichthouder, de samenwerking tussen de toezichthouders en de toezichthoudende instanties in andere (lid)staten en de publicatiemogelijkheden van de toezichthouders. Deze delen waren bij de consultatie van het Algemeen deel nog niet beschikbaar.

De inwerkingtreding van de Wet op het financieel toezicht is voorzien op 1 juli 2005.

Alle informatie over deze consultatie en de bijbehorende wetteksten zijn te vinden op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/WFT3