Gemeente Utrecht

Onderzoek gestart: hoe kan het met minder regels?

Onder de titel "(Hoe) kan het met minder regels" gaat de stad Utrecht de mogelijkheden onderzoeken om overbodige regels te schrappen en ingewikkelde regels eenvoudiger te maken. Het project is gemeentebreed maar richt zich in het bijzonder op de regelgeving ruimtelijke ordening, milieu, bouwen en wonen, verkeer en economische zaken. De overige gemeentelijke regelgeving wordt ook onder de loep genomen.

Bij het opsporen van regelingen die het meest in aanmerking komen om te worden aangepakt worden diverse ingangen en signalen gebruikt. Eén daarvan is een meldpunt "minder regels" op internet (www.utrecht.nl/minderregels) waarmee burgers en bedrijven kunnen wijzen op regels die overbodig, tegenstrijdig of onnodig hinderlijk zijn.

Aanleiding voor dit dereguleringsonderzoek is een motie van de gemeenteraad die werd ingediend bij de begrotingsbehandeling 2004 in het najaar van 2003.

Regels zijn nodig voor het goed functioneren van de samenleving, daar is iedereen het over eens. Maar het aantal regels is wel erg hard gegroeid. Sommige regels zijn onderling tegenstrijdig, of maken het burgers of bedrijven onnodig lastig. Het kan ook zijn dat regels hun betekenis verloren hebben, maar nooit zijn afgeschaft. Al deze invalshoeken komen aan de orde in het onderzoek, dat zich overigens beperkt tot de gemeentelijke regelgeving. De maatregelen moeten leiden tot verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven en tevens bijdragen aan een soepeler en efficiënter verloop van de werkprocessen binnen de gemeentelijke organisatie.

Het onderzoek volgt een stapsgewijze aanpak. Na een inventarisatie van de bestaande gemeentelijke regelgeving kijkt het onderzoek naar de beste kansen voor deregulering. Vervolgens komt er een voorstel voor deze meest kansrijke regelingen om tot vermindering of vereenvoudiging van de regelgeving te komen. Deze eerste twee stappen zijn uiterlijk in het 1e kwartaal van 2005 klaar. Tenslotte komt in de derde fase de aanpassing van de regelgeving aan de orde, inclusief de werkzaamheden die daarvoor binnen de gemeente nodig zijn.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stijn Terlingen, bestuurscommunicatie stadhuis Utrecht. 030-286 11 56.

Utrecht, 28 april 2004.