Hogeschool van Amsterdam

Procedure 'Erkennen van Verworven Competenties' van HvA's Deeltijd HEAO gecertificeerd

(27 april 2004)

De procedure Erkennen van Verworven Competenties (EVC) van de Deeltijd HEAO van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is gecertificeerd door het in hoger onderwijs gespecialiseerde onafhankelijke bureau Hobéon Certificering in Den Haag. De HvA is hiermee de eerste onderwijsinstelling die een dergelijke waardering voor EVC heeft gekregen.

EVC ofwel het Erkennen van Verworven Competenties, is door de Deeltijd HEAO van de HvA ontwikkeld om het hoger beroepsonderwijs aantrekkelijker te maken voor mensen met relevante werkervaring. Studenten die hun sporen hebben verdiend in de praktijk en dit aan kunnen tonen, krijgen een verkort opleidingstraject aangeboden. Dat is niet alleen gunstig voor de student, maar ook voor de school en het bedrijfsleven.

Het oordeel van Hobéon

De EVC-procedure en het bijbehorend instrumentarium zoals die bij de Deeltijd HEAO van de HvA zijn ontwikkeld en worden uitgevoerd, zijn door Hobéon Certificering positief beoordeeld. Hobéon heeft zijn oordeel over de EVC-aanpak bij de Deeltijd HEAO gebaseerd op twee zaken; de wijze waarop EVC onderdeel uitmaakt van het totale instituutsbeleid en de wijze waarop de kwaliteit van de procedure en die van de assessoren zijn geborgd. Hobéon komt tot de conclusie dat de procedures en instrumenten voor EVC in het Instituut Deeltijd HEAO solide zijn en ruimschoots voldoen aan de kwaliteitseisen voor het toepassingsgebied hoger beroepsonderwijs. Het woord 'robuust' is daarbij genoemd als kwalificatie van de volledige EVC-aanpak.

Hobéon en de waarde van het certificaat

Hobéon heeft als Visiterende en Beoordelende Instantie ervaring met het beoordelen van de kwaliteit van hbo-opleidingen. Ook heeft Hobéon ervaring met projecten op het gebied van EVC en met het ontwikkelen van landelijke keurmerken. Voor EVC bestaat zo'n keurmerk nog niet. De certificering van EVC bij het Instituut Deeltijd HEAO vormt een eerste aanzet daartoe.

Waarom certificering van de EVC-procedure

De certificering is van belang omdat EVC als term steeds vaker en te pas en te onpas gebruikt wordt door allerlei instanties. Voor het Instituut Deeltijd HEAO is de inzet van EVC een belangrijk instrument om maatwerk te kunnen bieden aan studenten met werkervaring. Daarbij staat kwaliteit voorop. Gekozen is voor een zo objectief en transparant mogelijke EVC-aanpak. Alvorens met EVC naar buiten te treden, heeft het Instituut door een onafhankelijke instantie laten vaststellen dat de EVC-procedure en het instrumentarium kwalitatief in orde zijn.

De certificering van de EVC-procedure bevestigt dat bij de Deeltijd HEAO van de HvA op een eenduidige manier (voor iedereen gelijk) wordt onderzocht of verworven competenties kunnen leiden tot studieduurverkorting. Tevens wordt met de certificering onderschreven dat studenten niet 'zomaar' vrijgesteld worden van semesters, maar dat verworven competenties adequaat worden getest bij de student. EVC is dus geen 'middel' om diploma's 'weg te geven', wat tot devaluatie van het HEAO-diploma zou kunnen leiden. Een student die met behulp van EVC een verkort studietraject volgt, behaalt bij afronding een volwaardige HEAO-diploma.

Meer informatie over EVC vindt u op www.dtheao.hva.nl/evc en in de brochure 'Nieuw bij de Deeltijd HEAO: Het Erkennen van Verworven Competenties', die u kunt aanvragen via telefoonnummer 020 - 595 24 15.