SECTORFONDSEN ZORG EN WELZIJN
http://www.fondsenzw.nl

Succesvol arbeidsmarktbeleid biedt geen garanties toekomst

De zorgsector ondervindt momenteel nauwelijks problemen bij het aantrekken van personeel. Het gevoerde arbeidsmarktbeleid in de sector werpt zijn vruchten af. De economische recessie en de toegenomen werkloosheid spelen hierbij ook een rol. Door de ontspannen situatie op de arbeidsmarkt worden mogelijke structurele problemen niet zichtbaar. Toekomstige knelpunten vragen nu reeds om een strategische aanpak. Dat zijn de voornaamste uitkomsten van de RegioMarge 2003, een arbeidsmarktanalyse uitgevoerd in opdracht van werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg, verenigd in het Sectorfonds Zorg. Het onderzoek analyseert de huidige arbeidsmarktsituatie en doet aanbevelingen.

Uitgaande van het gevoerde beleid 2003 zal de vraag naar verpleegkundigen, verzorgenden en sociaalpedagogen zal de komende jaren met gemiddeld 3% per jaar groeien. Het aantal werkenden binnen deze functies in de sectoren Zorg en Welzijn moet toenemen van 501.000 nu tot 567.000 in 2007.
Tot en met 2005 zal het aantrekken van medewerkers geen groot probleem zijn; de instroom in de opleidingen is de afgelopen jaren toegenomen en het personeelsverloop is relatief laag. Na 2005 of zoveel eerder als de economie en de werkgelegenheid weer aantrekken, zal naar verwachting opnieuw sprake zijn van tekorten.

Voornaamste analyses
Per branche verschillen de prognoses voor 2007. De gehandicaptenzorg krijgt het meest last van tekorten; de ziekenhuizen het minst. Het aantrekken van gekwalificeerd personeel in verpleeg- en verzorgingshuizen wordt een potentieel knelpunt. De thuiszorg verwacht dat er meer (onopgeleide) zij-instromers aangetrokken zullen moeten worden, hetgeen extra opleidingsinspanningen vergt. Het aantal allochtonen scholieren in het voortgezet onderwijs neemt toe. Deze groep heeft van oudsher minder belangstelling voor het werken in de zorgsector. De uitstroom uit het vmbo (theoretische leerweg) stijgt niet, maar daalt tot 2010 zo'n 13%. Dit levert vooral voor de opleidingen Verpleegkunde en SPW4 problemen op. Ook tekenen zich grote verschillen tussen de regio's af in de groeicijfers van het aantal 75-plussers, schoolverlaters en potentiële herintreders.

Aanbevelingen
Er is een aantal aanbevelingen geformuleerd die toekomstige tekorten moeten voorkomen. Daartoe behoren onder meer een anti-cyclisch beleid om pieken in vraag en aanbod af te zwakken en stimuleringsmaatregelen om de instroom in de opleidingen met 10 tot 15 % te verbeteren. Om terugloop van het aantal stageplaatsen tegen te gaan, kan gedacht worden aan een financieringsoplossing waarbij elke student een budget meeneemt, zodat het opleiden van leerlingen voor instellingen minimaal kostendekkend wordt. Dit vergt evenwel een forse investering of een andere inzet van middelen.

Het ontwikkelen en aanbieden van bijscholing zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Vooral in de ouderen- en gehandicaptenzorg moet een groot aantal zij-instromers worden opgeleid. In de begroting 2003 houdt het Ministerie van VWS rekening met een sterke groei van de middelen voor de ouderenzorg. Als dit wordt vertaald naar werkgelegenheidsgroei, zullen de tekorten zich eerder manifesteren. Mede daarom blijven ook op korte termijn arbeidsmarktmaatregelen zoals scholingsprogramma's en (regionale) anticiperende personeelsplanningen vereist. De groei van de zorgvraag betekent tevens dat de zorg zou moeten investeren in innovatie. Dezelfde (of betere) zorg zou dan in de toekomst met minder personeel gerealiseerd kunnen worden.
Voor veel (potentiële) werknemers is de zorg mede aantrekkelijk vanwege de mogelijkheid tot deeltijdwerk. Gezien de groei van de vraag zouden meer mensen gestimuleerd moeten worden te kiezen voor een fulltime baan in de zorg.


- - - - -