Ministerie van Defensie


---

Brieven aan de Kamer
---

Rapport inzake onderzoek belastingfaciliteiten

28-4-2004 14:01:00

Op 28 november 2002 heeft mijn ambtsvoorganger u geïnformeerd over de resultaten van een onderzoek van Ernst & Young Accountants naar de belastingfaciliteiten van Nederlands defensiepersoneel in de Bondsrepubliek Duitsland. Hierbij is tevens aangekondigd dat in het najaar van 2003 een afloopcontrole zou worden uitgevoerd naar de implementatie van de verbetermaatregelen. Hierbij bericht ik u over de bevindingen van deze afloopcontrole.

Bevindingen van de afloopcontrole

Uit het onderzoek dat door de Audit Dienst Defensie is uitgevoerd blijkt dat de implementatie van de verbetermaatregelen door het NASAG van de Koninklijke Landmacht voortvarend ter hand is genomen. Daardoor is het risico van misbruik en oneigenlijk gebruik van belastingfaciliteiten sterk teruggebracht.

Met betrekking tot de belastingvrije winkel, de zogenaamde Dutch Army Shopis het risico van misbruik en oneigenlijk gebruik nog onvoldoende afgedekt. De opzet van de controle op belastingvrije aankopen is op de juiste wijze vormgegeven. De uitvoering van deze controle behoeft echter nog verbetering.

Bevindingen ander onderzoek

Op grond van de Regeling winkelorganisatie Defensie in de Bondsrepubliek Duitsland is, separaat van de genoemde afloopcontrole, onderzoek gedaan naar het jaarverslag van de Dutch Army Shop over 2003. Uit dit onderzoek, dat door de Audit Dienst Defensie in het najaar van 2003 is uitbesteed aan Deloitte & Touche, is gebleken dat de interne bedrijfsvoering van de Dutch Army Shop niet op orde is. Hierdoor is het niet mogelijk een goedkeurende accountantsverklaring af te geven bij het jaarverslag van de Dutch Army Shop over 2003.

Vervolg aanpak

Om de geconstateerde omissies met betrekking tot de controle op belastingvrije aankopen op te heffen heeft de commandant NASAG aanvullende verbetermaatregelen geïnitieerd. Deze maatregelen worden naar verwachting voor 1 juni 2004 geïmplementeerd. Ik zal in de tweede helft van 2004 een afloopcontrole hiernaar laten uitvoeren.

Voor wat betreft de geconstateerde tekortkomingen in de interne bedrijfsvoering van de Dutch Army Shop heb ik de bevelhebber der landstrijdkrachten verzocht verbetermaatregelen te implementeren. Deze maatregelen hebben ten doel de bedrijfsvoering van de Dutch Army Shop op orde te krijgen en over 2004 een goedkeurende accountantsverklaring bij het jaarverslag van de Dutch Army Shop te verkrijgen.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

Nieuws