CDA Rotterdam

PERSBERICHT

CDA tevreden over betrokkenheid kabinet bij Rotterdam: Kabinet heeft goed naar Rotterdamse gemeenteraad geluisterd!

Vandaag heeft het kabinet een reactie gegeven op het Rotterdamse actieprogramma Rotterdam zet door, op weg naar een stad in balans . De Rotterdamse CDA-fractie stelt vast dat het kabinet grote betrokkenheid toont met Rotterdam en de Rotterdamse problematiek. Het kabinet zal met Rotterdam mee blijven denken over de aanpak van de Rotterdamse problemen. Dat is zeer te waarderen.

Het kabinet heeft ook goed naar de Rotterdamse gemeenteraad geluisterd. CDA-fractievoorzitter Leonard Geluk: De gemeenteraad heeft voorstellen om een hek rond de stad te plaatsen als te drastisch afgewezen. Er is geen draagvlak in de Raad om iedereen die minder dan 120% van het minimumloon verdient uit de gehele stad te weren. Het kabinet heeft dat signaal goed begrepen en we zijn zeer tevreden over het door het kabinet geboden alternatief .

Buurten in nood vereisen wetgeving die daarop is toegesneden

Het kabinet stelt voor om voor wijken waarin dat noodzakelijk is verdergaande stappen te nemen om voor kansarme woningzoekenden van buiten de regio de toelating tot de woningmarkt verder te reguleren door het stellen van inkomenseisen . Voor sommige wijken in Rotterdam, die in een negatieve spiraal zitten of dreigen te komen is dit een verantwoorde maatregel. Terecht geeft het kabinet aan dat Rotterdam alle bestaande wettelijke mogelijkheden eerst moet benutten. Deze maatregelen kunnen ook in andere gemeenten worden toegepast. Het kabinet stelt hiermee terecht vast dat de Rotterdamse problematiek buitenmaats is, maar dat de aanvullende wetgeving ook voor andere gemeenten wenselijk is. Verder vindt de CDA-fractie dat de maatregel om inkomenseisen te stellen aan mensen die in een wijk willen gaan wonen onderdeel moet zijn van een breder pakket aan maatregelen, zoals woningbouw en investeren in werk, onderwijs en welzijn.

CDA: eindelijk economische kansenzones!

In oude wijken worden economische kansenzones gerealiseerd, waarin ondernemers een investeringssubsidie kunnen koppelen aan een verlaging van de OZB. Hiervoor is jaarlijks 6 miljoen Euro Rijksgeld beschikbaar. De gemeente vult aan met een vergelijkbaar bedrag. Het heeft lang geduurd, maar hiermee gaat uiteindelijk een CDA-wens in vervulling die leidt tot de versterking van de economie in oude wijken.

Statushouders

Het kabinet is van mening dat niet moet worden getornd aan de landelijke verdeling van statushouders. De CDA-fractie is het eens met het kabinet en is blij dat dit standpunt door het College is overgenomen.

Rotterdam, 28 april 2004


Noot voor de redactie/