Ingezonden persbericht
--- Persbericht ---

Beekse Bergen zegt te breken met BPRC

28-04-04 Activisten onder de naam 'Actiecampagne Koen' hebben dd 24-04-04 een e-mail ontvangen waarin staat dat Safaripark de Beekse Bergen de contracten tussen haar en BPRC heeft verbroken. De directie zegt het jammer te vinden dat de activisten niet eerst contact hebben gezocht over de status van de contracten. Het Safaripark zou zich niet achter bovenstaand argument mogen verschuilen. Op 18-01-2004 hebben activisten in een brief de gehele directie verzocht de
contractopzegging die in 2003 is toegezegd te
overleggen aan de activisten. Dit laatste is niet
gebeurd. Middels een directe actie op 23-04-04, de hoofdingang werd rood geverfd, is er wederom een
signaal gegeven naar de directie van het park.
Blijkbaar had de directie dit pressiemiddel nodig om naar buiten te treden met haar informatie. Daags na deze actie ontvingen activisten onderstaande e-mail:

Geachte dames en heren,
Hierbij ontvangt u de officiele reactie naar
aanleiding van uw actie. Dit is het persbericht met betrekking tot de opzegging van onze contacten met het BPRC. Wij vinden het jammer dat u niet eerst contact heeft gezocht met ons over de status van onze
contracten met het BPRC. Dan was deze actie niet nodig geweest. Wij stellen Actiecampagne Koen aansprakelijk voor de veroorzaakte schade.
Aangezien u zich niet bekend wenst te maken zullen wij dit ook niet doen.
Dit persbericht is ook verzonden naar het Brabants Dagblad
Met vriendelijke groet,
Safari Beekse Bergen

Persbericht: Safari Beekse Bergen verbreekt banden met BPRC.
Safari Beekse Bergen heeft sinds begin dit jaar de banden met het B.P.R.C. (Biomedical Primate Research Centre) verbroken. Het betreft hierbij de groep
Rhesus-apen, die in het park verbleef. Deze groep was formeel eigendom van het B.P.R.C. De directie van het park heeft aan het B.P.R.C. aangegeven de banden te willen verbreken met als uitgaangspunt de apen in het park te houden. Dit is gebeurd naar aanleiding van de druk die diverse actiegroepen de afgelopen jaren op het park hebben gelegd. Het B.P.R.C. heeft als
rechtmatig eigenaar naar aanleiding hiervan besloten de groep terug te halen naar hun locatie in Rijswijk. B.P.R.C. heeft na overleg een andere groep Rhesusapen geschonken aan Safari Beekse Bergen. Deze apen -en de jonge dieren die in deze groep op komst zijn- zullen te zien blijven in het Azie-gebied in het park.

De activisten zijn, mocht deze informatie waar zijn, tevreden met het resultaat. Hoewel betreurd wordt dat de oorspronkelijke apen terug zijn naar BPRC, blijft het feit dat er een aantal ontkomen zijn aan de hel die BPRC heet.
De activisten zouden het op prijs stellen als
Safaripark de Beekse Bergen het lef had de orginele contractopzegging te overhandigen aan de activisten of de media. Alleen op deze manier zullen acties in de toekomst uitblijven.

Voor de toekomst blijft ook overeind staan dat alle bedrijven die banden hebben met BPRC
medeverantwoordelijk zijn voor het dierenleed in het centrum. Of het nu gaat om de bank, de beveiliging, het eten in de kantine, de verzekeraar of diegene die de kooien maakt. De komende tijd zullen zij ook hen op een geweldloze directe manier verrassen.


--- Einde persbericht ---

noot aan de redactie:

- Laatste nieuws over de campagne tegen BPRC op