Time : 3:10:04 PM
Date : Wednesday, April 28, 2004
Sender Name: Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening

VMW levert behandeld kanaalwater aan Spano (Oostrozebeke)

Het West-Vlaamse spaanplatenbedrijf Spano (Oostrozebeke) en de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening hebben een overeenkomst ondertekend voor de productie en levering van proceswater voor het bedrijf. Hierdoor kan Spano in de bedrijfsvoering voor de laagwaardige toepassingen het verbruik van leidingwater met 80% verminderen, en nagenoeg volledig overgaan naar behandeld kanaalwater. Spano en de VMW werken hiervoor samen in een zogenaamd BOOT-project (Build, Own, Operate, Transfer).

Spano NV vormt samen met Spanolux (Vielsalm) en Dekaply de Triax-groep, gespecialiseerd in de productie en afwerking van houtvezelplaten. Spano NV produceert in Oostrozebeke spaanplaat. De omzet is 100 miljoen euro per jaar en er werken 350 mensen. Spano heeft in zijn bedrijfsvoering belangrijke hoeveelheden laagwaardig water nodig. Momenteel verbruikt het bedrijf enkel leidingwater. Door verplichte milieu-investeringen, met name proceswater voor de WESP-filters op de drogers) zal het waterverbruik in de loop van 2004 aanzienlijk stijgen.

Omdat het niet nodig is in de bedrijfsvoering kwaliteitsvol leidingwater aan te wenden, zocht het bedrijf om ecologische en economische redenen alternatieven. Deze zijn volop aanwezig. Spano is gelegen langs het kanaal Ooigem-Roeselare. De productie van het vereiste proceswater kan op die manier zeer rationeel gebeuren.

BOOT: een flexibele oplossing voor alle partners
Spano NV klopte aan bij de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening, die onderzocht wat de mogelijkheden waren inzake het gebruik van kanaalwater, en de nodige technische voorstudies deed. Begin 2004 werden de besprekingen afgerond. Het project wordt afgewerkt volgens het BOOT-principe (Build, Own, Operate, Transfer). Concreet betekent dit dat de VMW instaat voor het ontwerp, de bouw en de financiering van de proceswaterinstallatie, en dat Spano NV zich borg stelt voor een jaarlijkse afname van 100.000 m3 proceswater. Na vijf jaar kan Spano de installatie aankopen aan een afgesproken bedrag, of kiezen voor verlenging van het leveringscontract.

Integraal waterbeheer
Deze eerste vorm van proceswaterlevering is een belangrijke realisatie voor de VMW, die de evolutie van drinkwaterleverancier naar integraal waterbedrijf met dit project daadwerkelijk in praktijk brengt. Het bewijst bovendien dat de industrie in de VMW een betrouwbare technologische en commerciële partner ziet. Ook Spano mag terecht fier zijn op het project. De aandacht voor het milieu is één van de pijlers van de bedrijfsvoering. Met dit project brengt Spano deze bezorgdheid opnieuw tot uiting: het drinkwaterverbruik zal vanaf dit jaar met ruim 80 % dalen.

einde persbericht

Meer informatie:
Voor de VMW:
Frank De Poortere, coördinator
02-238 96 34

Voor Spano NV
Roland Defoort, projectingenieur
056-66 70 21

URL: http://www.vmw.be