INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

Europese StemWijzer online

Vanmiddag is in Den Haag de nieuwe Europese StemWijzer (www.stemwijzer.nl) gelanceerd. Nederlandse lijsttrekkers en andere kandidaten van de Europese politieke partijen werden uitgedaagd om bij hun eigen partij uit te komen. Geen gemakkelijke opgave, zo bleek. Toch slaagden Jules Maaten (lijsttrekker VVD), Sophie in 't Veld (lijsttrekker D66), Erik Meijer (lijsttrekker SP), Hans Blokland (lijsttrekker ChristenUnie/SGP), Jens van der Vorm-de Rijke (lijsttrekker LPF), Joost Lagendijk (GroenLinks), Corien Wortmann (CDA) en Thijs Berman (PvdA) voor de proef en kwamen bij de voor hen juiste partij uit.

Binnen een uur na de lancering in perscentrum Nieuwspoort, had de StemWijzer vanmiddag al ruim 250 stemadviezen gegeven. Bij de Tweede-Kamerverkiezingen van januari 2003 gaf de StemWijzer uiteindelijk meer dan twee miljoen adviezen. Hoeveel dat voor de Europese verkiezingen van 10 juni zal worden, moet nog blijken.

In Duitsland werd gisteren in een tv-show van de ZDF de Duitse versie van de StemWijzer gelanceerd, de Wahl-O-Mat. Kort na de uitzending werden er al 25.000 stemadviezen per uur gegeven. De server kon dit grote aantal niet aan en crashte, maar is inmiddels weer in de lucht. De Wahl-O-Mat is te vinden op www.wahl-o-mat.de.

De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), daarin ondersteund door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en de Faculteit Bestuurskunde Universiteit Twente.

Noot voor de pers
Twee foto's zijn te vinden op www.publiek-politiek.nl/1305 Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Nico Bloot, voorlichting. Telefoon 020 52 17 638 of 06 24 260 449. Jochum de Graaf, projectleider. Telefoon 020 52 17 678 of 06 24 267 886.

28 april 2004

28 apr 04 14:49