Hogeschool van Amsterdam

Opleiding Voeding HvA wint Novartis Prijs

(28 april 2004)

De scriptie 'Chylothorax bij kinderen na hartchirurgie' van voormalig HvA-student Sebastiaan Bol is onderscheiden met de Novartis Prijs voor Diëtetiek 2004. De HvA gooide overigens ook verder hoge ogen bij deze prestigieuze onderscheiding, aangezien maar liefst drie van de vier voor de prijs genomineerde scripties afkomstig bleken van de Amsterdamse Voeding & Diëtetiek-opleiding. De prijs werd half april uitgereikt in Utrecht op de Algemene Leden Vergadering van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD).

Bol onderzocht de voedingsbehoefte bij kinderen met chylothorax, dat is een lymfevochtophoping in de longholte, die onder meer optreedt na hartchirugie. Bol ontwierp een duidelijk voedingsprotocol met richtlijnen voor kinderen die na een chirugische ingreep met deze aandoening te maken krijgen.

Alle ingezonden scripties zijn afstudeeronderzoeken voor de opleiding Voeding van de HvA. Zo'n afstudeeropdracht moet onderzoekselementen bevatten en een praktische toepassing kennen. Om in aanmerking te komen voor de jaarprijs moet het onderzoek bovendien een herkenbare eigen inbreng bevatten, orgineel zijn en (eveneens) in de praktijk toepasbaar zijn.

Volgens de jury, die unaniem positief gestemd was over het onderzoek, geeft de winnende scriptie 'een goed overzicht van de problematiek van chylothorax bij kinderen en in het bijzonder bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. 'De scriptie is zeer overzichtelijk, heeft een schitterende lay-out en de conclusies en aanbevelingen kunnen direct worden toegepast in de praktijk.'

Sebastiaan Bol ontving een geldbedrag van EUR 2500,- waarvan hij EUR 250,- beschikbaar stelde aan patientjes met Chylotorax. Bol volgt inmiddels een masteropleiding Voedingskunde aan de Universiteit van Wageningen. De overige twee genomineerde scripties van de HvA waren de onderzoeken 'Voedingsbeleid IC-Patiënten bij overplaatsing naar de Verpleegafdeling' van Kirsten Berk en José van der Steen en 'Antioxidanten bij radiotherapie', van Agnetha Hofhuis en Annemarie Zuur.