Provincie Flevoland




Provinciaal Platform Arbeidsmarkt zet nieuwe, doelgerichte koers in

De nieuwe opzet van het Platform Arbeidsmarkt in Flevoland werpt vruchten af. Vorig jaar kwam het voortbestaan van het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Flevoland door rijksbezuinigingen in gevaar. Maar omdat sociale partners, uitkeringsorganisatie UWV en de overheden in Flevoland het belangrijk vonden dat het platform bleef bestaan, is er een doorstart gemaakt. En die heeft resultaten, zo blijkt in de eerste helft van 2004.

Vanuit het regionaal platform dat zich de afgelopen drie jaar bezighield met arbeidsmarktbeleid in Flevoland, is dit jaar een nieuw samenwerkingsverband ontstaan: het Provinciaal Platform Arbeidsmarkt (PPA). Ter afsluiting van de achterliggende jaren stelde het PPA onlangs het jaarverslag 2003 van het Regionaal Platform Arbeidsmarkt Flevoland vast. Dit jaarverslag is de afsluiting van een periode van drie jaar van samenwerking binnen het RPA Flevoland door sociale partners, gemeenten en provincie en UWV. Omdat de deelnemende partijen vonden dat het beëindigen van de financiering door het ministerie van SZW niet het einde van het RPA mocht betekenen, is een nieuwe financieringsbron gevonden. De provincie Flevoland heeft uit eigen middelen geld beschikbaar gesteld en tegelijk een aanvraag in gediend voor een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Gedeputeerde Andries Greiner van de provincie Flevoland is voorzitter van het platform. Hij geeft aan waarom het zo belangrijk is dat er een PPA is: Het gaat niet goed met de werkgelegenheid in Nederland. Ook niet in Flevoland. En juist daarom moeten we nu alles in het werk stellen om mensen aan een baan te helpen. Dat betekent mensen helpen werk te vinden, maar ook zorgen dat er voldoende banen in Flevoland zijn. Het PPA brengt daartoe alle partijen samen met de bedoeling informatie uit te wisselen, af te stemmen en initiatieven te nemen. We willen zo concreet en doelgericht mogelijk met deze opdracht aan de slag zijn.

De medewerkers van het PPA Flevoland zetten zichenthousiast in om projectideeën, budgetten, uitvoerders en belangengroeperingen bij elkaar te brengen. Zij worden ondersteund en van informatie voorzien door bestuurders en medewerkers van diverse organisaties. Deze nieuwe aanpak heeft in het eerste kwartaal van 2004 geleid tot 3 arbeidsmarktprojecten waarvoor een ESF-aanvraag in voorbereiding is. De verwachting is dat er nog diverse projecten zullen volgen.