Algemene Inspectiedienst (AID)

AID neemt illegale roofvogels in beslag
Kerkrade, 27 april 2004

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft vandaag bij een gezamenlijke actie met de regiopolitie roningen en de gemeente in een complex van een voormalige fabriek in Musselkanaal, zeven illegale roofvogels aangetroffen, 2 Haviken, 2 Buizerds, 2 Sakervalken en een Amerikaanse Torenvalk. Bij deze dieren waren wel de vereiste certificaten aanwezig, maar die bleken vals of vervalst te zijn. Bovendien was er met de pootringen van enkele vogels geknoeid. De vogels en certificaten zijn in beslag genomen. Ter plaatse zijn drie verdachten (30-45) aangehouden en ingesloten voor nader verhoor en onderzoek met betrekking tot deze strafbare feiten.

De vogels zijn overgebracht naar voor deze soort vogels gespecialiseerde opvangcentra. De AID stelt een nader onderzoek in naar de herkomst van de roofvogels en de vervalsing van de certificaten. In het complex werden diverse illegale bouwwerken aangetroffen. Ook bleek dat meerdere personen zich in het complex illegaal hadden gehuisvest. Daarnaast werden grote hoeveelheden, ca. 600 m3, illegaal (bouw/sloop) afval aangetroffen.

De politie en gemeente zullen dit nader onderzoeken.

Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318.