VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl


Amersfoort, 28 april 2004

Eigen Huis: 'Nota meer Ruimte voor wonen'

Vereniging Eigen Huis is verheugd dat de Nota Ruimte meer ruimte schept om de noodzakelijke woningproductie te realiseren met behoud van natuur en landschapswaarden en zonder dat de rechtszekerheid van de burger wordt aangetast. Nederland kent momenteel namelijk een nieuwe woningnood. Berekeningen van het ministerie van VROM laten een tekort van 166.000 woningen zien. Bij ongewijzigd beleid neemt dit aantal alleen maar toe. Een hoge prioriteit moet daarom gegeven worden aan het vlottrekken van de ingezakte woningbouwproductie.

In tegenstelling tot de concentratie van de bouwproductie op grote Vinex-locaties zet de Nota Ruimte vooral in op de bouw van huizen op kleinschalige locaties. Hiermee lijkt een les te zijn geleerd uit het verleden. Voordeel van deze meer kleinschalige aanpak is dat de concurrentie tussen bouwers en projectontwikkelaars wordt bevorderd. Dit moet leiden tot een scherpere prijs en/of een betere kwaliteit van nieuwbouwwoningen.

De Nota Ruimte biedt geen oplossing voor het probleem van de buitensporig gestegen prijzen van bouwgrond. Nu al is er bij sommige nieuwbouwprojecten sprake van een dusdanige discrepantie tussen de prijs en de kwaliteit dat kopers het massaal laten afweten. VROM stuurt nu aan op extra verhogingen van de grondprijs door de kosten voor de infrastructuur en andere voorzieningen in de woonomgeving in rekening te brengen bij de huizenkoper. Vereniging Eigen Huis vreest dat de verwachte voordelen van de betere concurrentie tussen bouwers en ontwikkelaars onmiddellijk teniet worden gedaan door almaar verder oplopende kosten en dat daardoor de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen zeker niet verbetert.

Sinds de nota 'Mensen, wensen, wonen' uit 2001 wordt er gesproken over het vergroten van de zeggenschap van woningeigenaren bij de planvorming en inrichting van hun woonomgeving. Tot op heden komt hier echter niets van terecht. Ook in de Nota Ruimte wordt de invloed van burgers genoemd, maar wederom is er geen enkel uitzicht op een concrete invulling. Vereniging Eigen Huis roept de regering op om die zeggenschap eindelijk eens vorm te geven in wet- en regelgeving. Alleen op die manier kan op het gebied van wonen een evenwicht ontstaan tussen de invloed van overheden en andere marktpartijen en de zeggenschap van burgers.

Noot voor de redactie,