Gemeente Groningen

woensdag 28 april:
Uitgifte dagontheffingen aangepast
Een dagontheffing, een parkeervergunning voor één dag in de binnenstad, wordt veelvuldig aangevraagd. Zon vergunning is vooral bestemd voor bedrijven die voor de uitvoering van hun werkzaamheden een auto ter plekke nodig hebben. Tot nu toe konden de vergunningen worden verstrekt zonder dat de noodzaak aangetoond hoefde te worden. In de praktijk blijkt het nodig om kritischer te kijken naar deze vergunningen. In een drukke binnenstad waar de gemeente de leefbaarheid wil garanderen, verstoren veelal onnodig geparkeerde autos op stoepen dit beeld. Daarom stelt het college aan de raad voor om dit beleid aan te scherpen.

Het bestaande beleid wordt op een paar punten aangepast. De ondernemer moet aan kunnen tonen dat het voor zijn werkzaamheden noodzakelijk is dat er een auto in de directe buurt geparkeerd staat. Als dat niet zo is, dan moet binnen de venstertijden het laden en lossen van materialen plaatsvinden. Daarna moet de auto geparkeerd worden op een normale parkeergelegenheid. Om te voorkomen dat de parkeermeter ieder uur bijgevuld moet worden, wordt de mogelijkheid geboden om een dagparkeerkaart voor de binnenstad aan te schaffen. Voor de schilwijken zal ook een dergelijke dagkaart beschikbaar worden gesteld. De kosten voor de vergunningen worden ook aangepast aan de gangbare tarieven.

Veel aanvragen van een dagontheffing worden gedaan via internet. Deze service blijft de gemeente bieden, met daarbij nieuwe voorwaarden die de aanvrager moet accepteren. De parkeerpolitie zorgt voor de naleving op deze regels.