CDA Rotterdam


- PERSBERICHT -

CDA dringt aan op oplossing bestuurscrisis Feijenoord

De gemeenteraadsfractie van het CDA vindt de tweede bestuurscrisis in de deelgemeente Feijenoord binnen één jaar tijd een zorgelijke ontwikkeling. De CDA-fractie maakt zich zorgen over het feit dat een gebied met aanzienlijke problemen niet of niet adequaat wordt bestuurd.

De CDA-fractie is van mening dat daar waar sprake is van het ontbreken van adequaat bestuur het op de weg van het gemeentebestuur ligt om ingrijpen te overwegen. De CDA-fractie wil daarbij de termijn van 30 dagen die de deelgemeenteraad op 20 april heeft vastgesteld, waarbinnen een nieuw bestuur moet zijn aangetreden, respecteren. Wij vinden dat, gelet op de onwenselijkheid van de afwezigheid van adequaat bestuur, het gemeentebestuur direct na het verstrijken van deze 30 dagen, dus op of omstreeks 20 mei, moet interveniëren als nog geen sprake is van een bestuur of reëel zicht bestaat op een bestuur met draagvlak in de deelraad , aldus fractievoorzitter Leonard Geluk.

De CDA-fractie stelt hierover de volgende vragen:


* Is het College van mening dat er thans nog sprake is van het functioneren van een bestuur in Feijenoord?
* Kan het College aangeven op welke wijze de bestuurlijke crisis in Feijenoord door haar wordt gevolgd?
* Kan het College aangeven of er al zicht is op een stabiel bestuur in Feijenoord?
* Is het College met de CDA-fractie van mening dat het onwenselijk is dat de deelgemeente Feijenoord gedurende langere periode niet adequaat wordt bestuurd als gevolg van een langslepende bestuurscrisis en acht het College derhalve een interventie gerechtvaardigd?
* Is het College met de CDA-fractie van mening dat de termijn van 30 dagen die de deelraad zich heeft gegeven om de crisis op te lossen moet worden gerespecteerd, maar dat direct na het verstrijken van

deze 30 dagen door het gemeentebestuur geïntervenieerd dient te worden ?
* Kan het College aangeven op welke wijze interventies in deelgemeentebesturen gepleegd kunnen worden en is het College met de CDA-fractie van mening dat, indien de mogelijkheden die de huidige verordening biedt niet voldoende verstrekkend zijn, door het College voorstellen moeten worden voorbereid om de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor het bestuur in de deelgemeente rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur te plaatsen? Indien ja, is het College thans gestart met de voorbereiding van dergelijke, meer vergaande maatregelen
* Zal het College de gemeenteraad ten minste 3 dagen voor de raadsvergadering van 27 mei informeren over de voorbereide maatregelen en/of geëffectueerde maatregelen, zodat de gemeenteraad tijdig kan overwegen of een interpellatie op 27 mei aangaande de interventie in Feijenoord opportuun is?

Rotterdam, 28 april 2004

De CDA-fractie realiseert zich dat de 30-dagentermijn eindigt op Hemelvaartsdag. Een interventie zal dan ook direct na Hemelvaartsdag dienen plaats te vinden.


---


Noot voor de redactie,