Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse socialisten en liberalen van het land, verenigt u! (28/04/04)

Via de burgemeester van Sint-Truiden, senator Ludwig Vandenhove, laten SP.A en VLD weten dat zij de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet zullen steunen, alvast niet voor de verkiezingen. SP.A en VLD weigeren het wetsvoorstel dat ze samen indienden met N-VA en CD&V, te behandelen. Nochtans keurden SP.A en VLD in het Vlaams parlement een resolutie goed die net oproept om Brussel-Halle-Vilvoorde snel te splitsen.

De N-VA roept de Vlamingen binnen SP.A en VLD op tot verzet. Zij kunnen hun eigen partijtop ertoe bewegen om, conform het eigen programma en de eigen beloftes, de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde nog voor de verkiezingen door te voeren. Het is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig: het wetsvoorstel van de splitsing heeft in Kamer en Senaat een gewone meerderheid nodig. Alle Vlaamse partijen zijn voorstander. En samen hebben die Vlaamse partijen een meerderheid van 88 op 150 verkozenen. Er mogen er dus nog een paar ziek vallen.

De N-VA roept de Vlamingen binnen SP.A en VLD op om zich te verenigen en binnen hun partijen een actualiteitscongres af te dwingen over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Morgen kunnen SP.A en VLD alvast een eerste horde nemen. In de Kamer wordt dan gestemd over de hoogdringende behandeling van een voorstel van resolutie van N-VA en CD&V dat de regering een verbod oplegt om sancties te treffen tegen de burgemeesters die de Europese verkiezingen boycotten.

Het voorstel van resolutie herneemt grotendeels de tekst van de resolutie die in het Vlaams parlement eenparig werd aangenomen door alle Vlaamse partijen (stuk 1875, 2003-2004). Wanneer diezelfde Vlaamse partijen in de Kamer het voorstel van resolutie steunen, kan de regering de boycotburgemeesters niet straffen. Makkelijk kan dus ook.

Auteur:
Geert Bourgeois, kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be