Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 28 april 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Voorlopige gunning jongerenwerk en ouderenwerk

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes heeft het jongerenwerk voorlopig gegund aan De Combinatie i.o., een samenwerkingsverband tussen Stichting Welzijn Binnenstad en Stedelijk Jongerenwerk Amsterdam. De voorlopige gunning van het ouderenwerk gaat naar Stichting Welzijn De Baarsjes, die hiervoor samenwerkt met Stichting Raster en Nieuw Vredenburgh. Met De Combinatie i.o. en Stichting Welzijn De Baarsjes wordt nu verder onderhandeld. Eind juni besluit het Dagelijks Bestuur over de definitieve gunning voor de periode van 2005 t/m 2008. Stichting Welzijn De Baarsjes kan tot en met 2007 rekenen op de opdrachten voor sociaal cultureel werk en sociale activering.

Zie bijgevoegd persbericht.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Hellingbaan en wandelpromenade voor de Baarsjesweg

Het Dagelijks Bestuur wil de Baarsjesweg tussen de Postjesweg en de Admiraal de Ruyterweg opnieuw inrichten. De Baarsjesweg krijgt langs het water een wandelpromenade met bankjes en nieuwe grote bomen. De rijbaan van gebakken of betonnen klinkers wordt eenrichtingsverkeer met parkeerplaatsen in de lengte aan beide kanten van de straat. De circa 55 parkeerplaatsen die hierdoor verdwijnen komen terug in de geplande parkeergarage op het Riva-terrein. Tot die tijd wil het Dagelijks Bestuur extra parkeerplekken bieden door schuinparkeren op de Admiralengracht mogelijk te maken. Bij de aansluiting op de Admiraal de Ruyterweg verdwijnt de trap en komt een hellingbaan voor langzaam verkeer, onder meer voor voetgangers en fietsers. Tussen de Admiraal de Ruyterweg en de Van Speijkstraat starten de werkzaamheden in augustus; deze zijn afgerond in december. Het deel ter hoogte van het Riva-terrein wordt pas opgeknapt na de bouw van de Westermoskee, in 2006 en 2007.

De nieuwe inrichting van de Baarsjesweg is een onderdeel van de Stedelijke Vernieuwing van de Chassébuurt. Het stadsdeel investeert 1, 8 miljoen euro in de vernieuwing van de straat.

Het ontwerp voor de Baarsjesweg wordt 18 mei besproken in de raadscommissie en op 25 mei in de stadsdeelraad. Voor de bewoners van de Admiralengracht is er 28 april een voorlichtingsavond.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Van Speijkstraat krijgt nieuw profiel

Het Dagelijks Bestuur wil de Van Speijkstraat vernieuwen. Het fietspad in de Van Speijkstraat verdwijnt. De hele straat krijgt aan de even zijde schuinparkeren en aan de oneven zijde langsparkeren. De bomen in de straat kunnen blijven staan. De aanpak van de Van Speijkstraat is een onderdeel van de Stedelijke Vernieuwing van de Chassébuurt. De nieuwe inrichting van de straat gaat 1, 3 miljoen euro kosten.

De werkzaamheden starten in juni in het zuidelijk deel van de straat en zijn in de zomer afgerond. In Het noordelijke deel van de straat lopen de werkzaamheden van november tot eind december.

Het ontwerp voor de Van Speijkstraat wordt 18 mei besproken in de raadscommissie en op 25 mei in de stadsdeelraad.

Informatie: Ruth Buwalda, telefoon 020-5892702

Stadsdeel gaat de boer op met subsidieregeling voor ondernemers

De stadsdeelmedewerkers komen 10 t/m 15 mei persoonlijk op bezoek bij de ondernemers en freelancers om hen te interesseren voor de bedrijfsregeling Urban2, een subsidie waarmee zij hun winkel, kantoor of bedrijf kunnen vernieuwen. De medewerkers, werkzaam bij de afdeling Economische Zaken, bezoeken de ondernemers in de Chassébuurt, Does, Tromp-, Geuzenbuurt, de Jan Mayenbuurt en de Orteliusbuurt-Noord, want voor dit gebied is de subsidie bestemd. Hier krijgen de ondernemers bij elkaar 300.000 euro beschikbaar om hun klantenkring uit te breiden via bijvoorbeeld e-commerce, hun bedrijfsvestiging te verbeteren of hun personeel te trainen. Bovendien is de financiële bijdrage inzetbaar voor onderlinge samenwerking, bijvoorbeeld voor collectieve inkoop of voor gezamenlijke bezorgdiensten.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Fietsenrekken en parkeerplaatsen voor de Stuyvesantstraat

Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes gaat akkoord met het Programma van Eisen en het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de Stuyvesantstraat. De indeling van de straat blijft in grote lijnen gehandhaafd evenals het tweerichtingsverkeer. Het aantal parkeerplekken zal toenemen van 60 naar 83. Ook komen er meer fietsenrekken. De rijweg en de parkeervakken worden vernieuwd omdat deze niet meer voldoen aan de huidige eisen. Het Programma van Eisen is opgesteld in overleg met een uit bewoners bestaande klankbordgroep. Binnenkort mogen alle bewoners zich tijdens een inspraakavond uitspreken over de plannen.

Informatie: Manuel Monkau, telefoon 020-5892728

Welstandsnota 2004

In de concept-Welstandsnota beschrijft het Dagelijks Bestuur de architectonische criteria waaraan de Welstandscommissie toetst of verbouwingen en nieuwe gebouwen voldoen aan 'de redelijke eisen van welstand'. De nota heeft van 26 februari tot en met 25 maart 2004 ter inzage gelegen. Hieruit zijn geen wijzigingen naar voren gekomen, die in de nota zijn verwerkt. Een gebouw moet zich onder meer voegen naar zowel de omgeving - zoals de spiegeling van straathoeken - als naar de bindende elementen in de gevelwand - zoals balkons en gootlijsten. De Welstandscommissie is gebonden aan de criteria die het stadsdeel noemt in de eigen welstandsnota, een gevolg van de nieuwe woningwet. Gebouweigenaren kunnen vrij goed inschatten of de welstandscommissie hun plannen positief gaat beoordelen, de nota biedt kaarten die vertellen welke orde van architectonische waarde het pand heeft en welke relatieve eisen per gebied van toepassing zijn. Voor kleine bouwplannen - zoals dakkapellen en bijgebouwtjes - kunnen de gebouweigenaren voorspellen of zij een vergunning gaan krijgen, omdat de nota voor deze kleine bouwplannen objectieve eisen noemt; De Baarsjes toetst kleine bouwplannen via een sneltoets op deze zogenoemde loketcriteria. Vergunningsvrij zijn passende kleine bouwplannen uit het zicht van de straat, zoals schuurtjes of schuttingen aan de achterkant, voor zover zij voldoen aan onder meer de vastgestelde omvang, maat of materiaalkeuze. De deelraad besluit voor 1 juli.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Extreme Overlast: jaarverslag 2003

In 2003 zijn 38 zaken gemeld van extreme overlast die het welzijn, de gezondheid of de leefbaarheid van omwonenden ernstig schaadt. De meeste veroorzakers zijn alleenstaande mannen tussen de 30 en 50 jaar, die in een huurwoning wonen en last hebben van een psychiatrische ziekte of zich asociaal gedragen. In 2003 zijn er verder 14 zorgmeldingen gedaan, dit zijn vooral alleenwonende vrouwen van 20 tot 60 jaar, die in een situatie verkeren waarin ze dringend hulp of behandeling nodig hebben. Ook waren er 9 eenvoudige meldingen, meestal sociale problemen bij overlast uit woningen.

Informatie: Wim de Graaf, 020- 5892512 of 06-12379510

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756