Gemeente Zwolle

Geanimeerd vrijwilligersdebat groot succes

Na een inleidend compliment door burgemeester Henk Jan Meijer over de enorme inzet van vrijwilligers in Zwolle is op 31 maart 2004 het startschot gegeven voor het eerste vrijwilligersdebat in Zwolle. Later dit jaar volgen er nog twee debatten.

In de Proosdij nodigde Meijer het publiek uit met elkaar in debat te gaan aan de hand van drie stellingen. Hoe is het mogelijk dat de Zwolse vrijwilligers veelal uit wat oudere mensen bestaan, de zogenoemde klassieke vrijwilliger, die uit moreel besef vrijwilligerswerk verricht? Hoe is deze groep vast te houden en tegelijkertijd: zijn meer jongeren en allochtonen als vrijwilliger te vinden en te binden? Tot slot stelde de burgemeester aan de orde hoe vrijwilligersorganisaties aan de zogenaamde 'zappende' vrijwilliger tegemoet kunnen komen.

Trouw
Deze uitnodiging tot discussie pakte het 80-personentellende publiek op onder leiding van Sibrand Hofstra van Radio Zwolle. Aan de orde kwam onder andere het gebrek aan daadkracht door de gemeentelijke overheid inzake nieuw beleid. Het vrijwilligerswerk staat onder druk door bezuinigingen, maar maatschappelijk gezien blijft de Zwolse vrijwilliger zijn vrijwilligerswerk trouw.

Servicecentrum
Vrijwilligerswerk vraagt om zorgvuldige begeleiding en voldoende facilitering. Een idee dat tijdens het vrijwilligersdebat naar voren kwam was een servicecentrum. Een centrum dat kennis en ervaring beschikbaar heeft over het opzetten en begeleiden van een vrijwilligersorganisatie. Evelien Oonk, directeur van de Vrijwilligerscentrale Zwolle (VC), gaf aan dat de VC daarin op vele fronten al voorziet en dat er hard aan wordt gewerkt om nog betere ondersteuning te bieden.

Vinden en binden
Voor het vinden en binden van vrijwilligers zijn verschillende suggesties gedaan. Het tekort aan vrijwilligers kan bijvoorbeeld opgelost worden door studenten voor studiepunten vrijwilligerswerk te laten verrichten. Wel werd aangegeven dat plezier in het werk voorop staat én dat vrijwilligersorganisaties daarin dienen te voorzien.

Vervolg
Op 23 juni 2004 vindt het tweede debat plaats. Thema van die avond is Zorg en Welzijn. De resultaten van de vrijwilligersdebatten komen aan de orde in het nog samen te stellen Platform Vrijwilligersdebat.


---