Gemeente Zwolle

Verheugd en kritisch tegelijk: reactie gemeente Zwolle op de Nota Ruimte

De gemeente Zwolle is verheugd met de erkenning in de nota Ruimte als een stad die ´dient als scharnierpunt in ruimtelijk, economisch en logistiek opzicht tussen de Randstad en Noordoost-Nederland.´ Zwolle en de provincie Overijssel hebben de afgelopen maanden in bestuurlijke en ambtelijke contacten aangedrongen op erkenning van de positie van Zwolle en omgeving. Het college stelt vast dat hier oor voor is geweest.

Tegelijkertijd is de gemeente ook kritisch richting het kabinet, omdat Zwolle ook als economisch kerngebied had moeten worden erkend. Samen met de provincie en de gemeente Kampen gaat Zwolle in de komende maanden richting de Tweede Kamer pleiten voor een nog concretere invulling van de positie van Zwolle. De nota Ruimte is vrijdag in het kabinet vastgesteld. Deze nota gaat nu de inspraak in en wordt daarna in de Tweede Kamer vastgesteld.

´Zwolle en omgeving vormt een scharnierpunt in ruimtelijk, economisch en logistiek opzicht tussen de Randstad en Noordoost-Nederland.´ Dit is een erkenning van het kabinet voor de positie die Zwolle en omgeving heeft. Stad en regio staan op de kaart in De Haag. Ook mag Zwolle en de regio in samenwerken met de provincie aan een van de meer dan tien pilotprojecten op het gebied van ontwikkelingsplanologie. Aan beide ontwikkelingen wordt vormgegeven in overleg met de regio, de provincie en het rijk ook voor de verdere toekomst.


---