Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 024-3292378
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
28 april 2004 c042

Nijmegen weert louche zaken

De gemeente Nijmegen gaat aanvragers van vergunningen voor horecagelegenheden, sekshuizen en coffeeshops controleren op mogelijke criminele banden of achtergronden. Ook bij overheidsopdrachten en de afgifte van bouwvergunningen wordt op mogelijke criminele betrokkenheid gecontroleerd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

De beoordeling vindt plaats op basis van de speciaal hiervoor ontworpen Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur, beter bekend onder de afkorting: Wet Bibob. Hiermee wordt geprobeerd te voorkomen dat er een steeds grotere verwevenheid ontstaat tussen legale ondernemingen en criminele organisaties.

Bedrijven die intekenen voor overheidsopdrachten en aanvragers van vergunningen voor horecagelegenheden, sekshuizen en coffeeshops krijgen een vragenlijst. Op basis van de antwoorden kunnen vergunningen worden geweigerd en zelfs ingetrokken. Ook kunnen op basis hiervan overheidsopdrachten worden geweigerd of teruggenomen.

De ervaring in andere grote steden leert dat ondernemers en bedrijven met criminele banden of achtergronden, zich dan al snel terugtrekken. Daarmee gaat van de Wet Bibob vooral een preventieve werking uit. Het voorkomt criminele betrokkenheid in legale ondernemingen.

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen kiest ervoor om in ieder geval alle bestaande coffeeshops en sekshuizen aan een integriteitstoets te onderwerpen.
Ook worden belangstellenden voor de overname van horecagelegenheden en ondernemers die een nieuwe horecagelegenheid willen vestigen getoetst. Hetzelfde geldt voor horecabedrijven waarvan de ondernemingsvorm wordt gewijzigd.
Wanneer daar aanleiding toe is worden ook mogelijke opdrachtnemers in de bouw of andere leveringen en diensten aan de Bibobtoets onderworpen. Dit gebeurt in ieder geval wanneer het gaat om opdrachten boven de 100.000 euro (leveringen), 240.000 euro (diensten), of 500.000 euro (werken).

In principe kan elke verdachte vergunningaanvraag of kandidaat opdrachtnemer worden getoetst. Het dagelijks bestuur van Nijmegen vindt dit echter in de meeste gevallen een te zwaar middel. Het college vindt het bovendien van belang eerst meer ervaring met het instrument op te doen. Met betrekking tot de toets voor bouwvergunningen wordt daarom vooralsnog volstaan met een toets op aanvragen in twee bestaande woonwijken en twee industriegebieden. Het gaat daarbij om Westkanaaldijk, Haven- en industrieterrein, Kwakkenberg en Staddijk. Daarbij gaat het alleen om bouwvergunningen voor huizen of gebouwen, dus niet voor lichtere bouwvergunningen voor tuinhuisjes en dakkapellen. Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer
024-3292380


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht