Gemeente Rotterdam

Nr. 57
28 april 2004 .

SS Rotterdam naar Katendrecht

De Rotterdamse Maashaven wordt de nieuwe ligplaats van de SS Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn. Dat heeft het College van B en W besloten. Daarmee krijgt Rotterdam er vanaf 2005 een zakelijke en toeristische trekpleister bij.

De SS Rotterdam komt ter hoogte van het Rivierkwartier te liggen, het westelijke puntje van het schiereiland Katendrecht. In totaal zijn dertig locaties op hun haalbaarheid onderzocht. Belangrijke overwegingen voor de gekozen locatie in de Maashaven zijn de zichtbaarheid vanuit het centrum, de veiligheid, de waterdiepte en de beperkte aanpassingen die daarvoor nodig zijn aan kade. Het huidige autoluwe karakter van het Rivierkwartier blijft gehandhaafd.

De ligplaats in de Maashaven is tijdelijk. Binnen tien tot vijftien jaar krijgt het schip waarschijnlijk een definitieve plaats in het Stadshavensgebied. Dit gebied bestaat uit oudere havenbekkens binnen de Ruit van Rotterdam (o.a. Waalhaven, Merwehaven) die in de komende tientallen jaren een geleidelijke transformatie zullen doormaken naar een gebied met een gemengde functie: werken, wonen en recreëren.

De locatiekeuze vormt een belangrijke mijlpaal. De gemeente wil het grootste passagiersschip dat ooit in Nederland is gebouwd, al vanaf 1997 terug naar Rotterdam halen. De SS Rotterdam liep in 1958 bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij van stapel. Tot 1971 maakte het schip regelmatig de overtocht Rotterdam - New York en terug. Daarna maakte het stoomschip cruises voor de Holland Amerika Lijn. Op dit moment ondergaat het 228 meter lange schip, dat grotendeels in authentieke staat verkeert, een grote opknapbeurt op de Bahama's.

Het aanwijzen van de nieuwe ligplaats vergt een artikel 19-procedure volgens de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De doorlooptijd van deze procedure maakt dat de SS Rotterdam op zijn vroegst in het najaar van 2005 kan afmeren.

Kijk voor meer informatie op www.ssrt.nl.

Noot voor de redactie/