Novem

28-04-2004
Subbied brengt baggeren in stroomversnelling

Binnen de regeling Subbied heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vorig jaar 80 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van achterstallige baggerwerkzaamheden in het bebouwde gebied. Nu, een jaar later, is het volledige budget al vergeven. Aan 73 aanvragers is een uitkering toegekend om de komende jaren ruim 6 miljoen kuub extra te baggeren in het bebouwde gebied.

Gemeenten, waterschappen en samenwerkingsverbanden van deze overheden konden een aanvraag indienen bij Novem, die de regeling Subbied uitvoert. De regeling voorziet in een uitkering van maximaal 33 procent van de kosten van baggerwerkzaamheden in bebouwd gebied. Het succes van Subbied bleek al direct na de publicatie in maart 2003 uit de stroom aanvragen. In enkele maanden tijd was het totaal beschikbare bedrag van 80 miljoen euro geclaimd. In april 2004 gingen de laatste beschikkingen de deur uit en nu kan Novem de stand opmaken: 73 aanvragen zijn gehonoreerd, 60 aanvragers krijgen een afwijzing vanwege het bereiken van de limiet van het budget.

De meeste aanvragers die een uitkering krijgen zijn gestart met de werkzaamheden. Daarmee lijkt het doel van Subbied, inlopen van de achterstand van baggeren in het bebouwde gebied, binnen handbereik. Nu is het zaak om de vaart er in te houden en de werkzaamheden volgens planning uit te voeren. Novem zal hier op toezien en kan zo nodig de uitkering naar beneden bijstellen. Met het geld dat op deze manier vrijkomt kunnen enkele (vanwege budget) afgewezen aanvragen alsnog gehonoreerd worden.

Meer informatie is beschikbaar op www.subbied.novem.nl en bij de Novem helpdesk Gemeenten: 030 - 23 93 533 en via subbied@novem.nl.