Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Winnaars prijsvraag de reinigende weg bekend

De prijsvraag de reinigende weg van het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat heeft vier winnaars opgeleverd. Het gaat om ideeën van BAM Infra/Multiconsult, Dura Vermeer, GeoDelft en Tauw. De prijswinnaars krijgen een ontwerpbeurs van 40.000 om hun idee uit te werken tot een volledig ontwerp.

De reinigende weg is een weg die naast de transportfunctie voor andere doeleinden wordt gebruikt; in dit geval voor het reinigen van verontreinigde baggerspecie. Komend najaar kiest Rijkswaterstaat uiteindelijk één ontwerp dat daadwerkelijk onder of naast een snelweg in Nederland wordt uitgevoerd.
Al langere tijd leeft de wens om de ruimte die snelwegen innemen voor meerdere doelen te gebruiken, bijvoorbeeld om baggerspecie te reinigen. In januari 2004 schreef Rijkswaterstaat een prijsvraag uit, waarmee marktpartijen werden uitgenodigd hun ideeën hierover in te zenden. De prijsvraag leverde ruim twintig inzendingen op.

De pilot De reinigende weg is een proefproject binnen het innovatieprogramma Wegen naar de Toekomst van Rijkswaterstaat. Dit programma ontwikkelt op basis van een toekomstvisie voor 2030 concrete proefprojecten en demonstraties, die op korte termijn kunnen bijdragen aan de oplossing van mobiliteitsvraagstukken.

Zie ook www.wegennaardetoekomst.nl of www.reinigendeweg.nl