Koninklijke bibliotheek

Vorstelijke personen digitaal

Koningin Juliana gefotografeerd door Prins Bernhard (© Het Geheugen van Nederland)

Irene, Margriet, Marijke en Beatrix, samen in een arrenslee (© Het Geheugen van Nederland)

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag presenteert ter gelegenheid van Koninginnedag ruim 4.000 digitale afbeeldingen van leden van het Nederlandse koninklijk huis op de website van Het Geheugen van Nederland (www.geheugenvannederland.nl). Het betreft bijzondere prentbriefkaarten, merendeels zwart-wit, uit de periode 1880-1960. De prentbriefkaarten maken zichtbaar hoe de afstand tussen vorst en volk in de loop der jaren steeds kleiner werd.

De collectie bevat onder meer staatsieportretten, glamourfoto's, informele kiekjes en persfoto's van werkbezoeken in binnen- en buitenland. De meest voorkomende figuren zijn de vorstinnen Wilhelmina en Juliana, maar de collectie bevat natuurlijk ook talrijke portretten en andere opnamen van de prinsen Hendrik en Bernhard, en de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina. Aan de afbeeldingen zijn korte beschrijvingen toegevoegd, die apart doorzoekbaar zijn.

In 1959 kwam de Koninklijke Bibliotheek dankzij een schenking in het bezit van deze bijzondere collectie. Twee dames met een fascinatie voor Europese vorstenhuizen, mevr. J.C.W. van Holthe tot Echten-Mollerus en mevr. C.W.M. Harmens, hadden meer dan een halve eeuw lang foto's van vorsten en hun familie verzameld, aangevuld met knipsels uit kranten en tijdschriften. Uiteindelijk telde de collectie 51 fotoalbums, met voornamelijk prentbriefkaarten, en 29 plakboeken. De toenmalige bibliothecaris van de Koninklijke Bibliotheek, dr. L. Brummel, nam het legaat dankbaar in ontvangst als een aanvulling op de bestaande collectie.

Het Geheugen van Nederland is het nationale digitaliseringsprogramma dat door de Koninklijke Bibliotheek wordt uitgevoerd. In dit programma worden collecties van archieven, musea en bibliotheken gedigitaliseerd en beschikbaar gesteld. Daarbij speelt het ontwikelen van toepassingen voor het onderwijs een belangrijke rol. Het doel is een Nationale Digitale Collectie van het cultureel erfgoed op te bouwen en toegankelijk te maken op internet. In relatief korte tijd en op een praktisch uitvoerbare manier wordt een grote hoeveelheid digitale content gegenereerd. Het materiaal omvat afbeeldingen, geluid, bewegend beeld en tekst.

28 april 2004

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland