Dienstenbond CNV

Concept-cao-voorstellen Fortisbank
28-04-2004

Het CAO-seizoen komt er weer aan. De onderhandelingen zullen gedomineerd worden door hetgeen is afgesproken in het Sociaal Akkoord van najaar 2003. Dat betekent in ieder geval voor 2004 dat er geen structurele loonsverhoging komt. Tevens is onzeker welke wettelijke maatregelen er met betrekking tot WAO en arbeidsongeschiktheid, Kinderopvang, Pensioen en Levensloop zullen worden getroffen. Daarom zullen wij voorstellen om de CAO tot en met 31 december 2004 te laten lopen. De concept-voorstellen zijn op die korte looptijd gebaseerd.

Wij willen voor de CAO 2004 de volgende voorstellen doen:

Looptijd
Gelet op de onzekerheid met betrekking tot wettelijke maatregelen, zoals kinderopvang, WAO, 2e Ziektewetjaar en levensloop willen wij een CAO afspreken die loopt van 1 juni 2004 tot en met 31 december 2004. De overige voorstellen houden rekening met de korte looptijd. Indien de looptijd langer wordt, zal dat gevolgen hebben voor de overige voorstellen. Vanzelfsprekend zullen wij dan weer onze leden raadplegen.

Inkomen
Wij willen een afspraak maken over een incidentele loonsverhoging, die rekening houdt met het bedrijfsresultaat van Fortisbank. Daarbij denken wij aan een incidentele loonsverhoging van 1,25% per 1 juli 2004.

Ziektekosten
Wij willen afspreken dat de werkgeversbijdrage in de particuliere ziektekostenverzekering op 70% wordt gesteld. Voor ziekenfondsverzekerden willen wij een werkgeversbijdrage in de nominale premie van 30 euro per maand afspreken.

Arbeidsvoorwaardenkeuzesysteem
Wij willen conform afspraak het arbeidsvoorwaardenkeuzesysteem uitbreiden.
Wij willen in ieder geval het volgende toevoegen in het arbeidsvoorwaardenkeuzesysteem:


-iedere medewerker krijgt een extra vrije dag, die hij kan inzetten in het arbeidsvoorwaardenkeuzesysteem;

-vakbondscontributie wordt opgenomen in het arbeidsvoorwaardenkeuzesysteem.

Internationale Collegialiteit
Wij willen een bijdrage om vakbondsprojecten in de Derde Wereld te steunen.

Agenda voor de toekomst
Wij willen met Fortisbank in de tweede helft van 2004 verkennen welke gevolgen de wettelijke maatregelen met betrekking tot kinderopvang, WAO, prepensioen en levensloop voor de CAO hebben. Daarnaast willen wij in de tweede helft van 2004 de studie-afspraken van de huidige CAO nader te bespreken.

Middels bijgaand reactieformulier kunt u voor 26 mei 2004 reageren op de concept-voorstellen.
Op basis van reacties van leden zullen wij een voorstellenbrief sturen naar Fortisbank.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder mevrouw Ike Wiersinga (i.wiersinga@cnvdibo.nl)