Dienstenbond CNV

CWI weigert ontslagvergunningen EDS
28-04-2004

Het CWI heeft de ontslagvergunningen niet verleend omdat de noodzaak tot reorganisatie door EDS onvoldoende is aangetoond. Wat betekent dit voor de medewerkers die op de ontslaglijst staan?

Begin januari 2004 is bij het CWI (Centrum voor Werk en Inkomen) de ontslagaanvraag voor 101 werknemers binnengekomen. Als ontslagredenen werden aangevoerd: afname van omzet en winst en een verhoging van de kosten.

De OR van EDS heeft, onder een aantal voorwaarden, positief geadviseerd en de betrokken vakbonden (waaronder de CNV Dienstenbond) hebben een Sociaal Plan afgesloten.

Het CWI heeft onlangs de bedrijfseconomische noodzaak van deze reorganisatie getoetst en is tot de conclusie gekomen dat de ontslagen op dit moment niet nodig zijn. Alle ontslagvergunningen zijn geweigerd en de vraag ligt voor wat nu te doen?

EDS is van mening dat de noodzaak tot reorganisatie nog steeds aanwezig is en zoekt naar wegen om dit doel uiteindelijk te bereiken.

De ontslaglijst is opgesteld op basis van het principe last in, first out. Er is dus geen verband met het functioneren van medewerkers of een kwaliteitsslag.

Op 29 april vindt een bijeenkomst plaats bij EDS met degenen die op de ontslaglijst staan. Waarschijnlijk zal EDS aangeven dat de medewerkers hun werkzaamheden weer kunnen hervatten. Uiteraard moet daar wel op een zorgvuldige manier mee worden omgegaan, want ik kan mij voorstellen dat velen zich al volledig hebben gericht op het zoeken van ander werk buiten EDS.

Bovendien zijn er medewerkers die al een baan hebben gevonden, of in een vergevorderd stadium zijn. EDS wil hier graag iets voor regelen.

Een deel van de EDSers heeft aangegeven met een zgn. ouderenregeling te willen vertrekken. Ook dat gaat nu in een aantal gevallen niet door. Degenen die toch weg willen, kunnen zich melden bij HR. Let wel op het zgn. WW-risico. Waarschijnlijk krijgt u geen WW-uitkering omdat er, althans volgens het CWI, geen bedrijfseconomische noodzaak tot ontslag bestaat.

EDS is bereid om met individuele medewerkers te kijken of nadere afspraken gemaakt kunnen worden. Dat zal overigens nog wel enige tijd vergen. Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met de afdeling HR van EDS.

Ik heb vanmorgen contact gehad met EDS en gevraagd om gezamenlijk te zoeken naar een oplossing. Binnenkort zal een gesprek plaatsvinden. Vanzelfsprekend wordt u over de uitkomst geïnformeerd

Uiteraard kunt u ook contact met mij opnemen. Dat kan per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl) of
per telefoon (055)5772640