Dienstenbond CNV

CAO Reisbranche: alles of niets
28-04-2004

Vorige week hadden wij voor de tweede keer onderhandelingen voor een nieuwe CAO. De werkgevers stelden ons voor de keus: de huidige CAO ongewijzigd voortzetten (dus geen enkel voorstel wordt ingewilligd) of een onderhandeling over de inzet van werknemers en werkgevers, waarbij verregaand flexibiliseren een heel hard punt is voor de werkgevers. Hoe wij verder gaan ligt nu even aan u.

Als wij doorgaan met inhoudelijke onderhandelingen zullen de werkgevers terugkomen met twee erg slechte voorstellen:
-Werk als werk is: de werkgevers willen mensen kunnen inzetten op de momenten dat de klanten daarom vragen. In concreto willen zij de CAO qua werktijden, roosters en toeslagen terugbrengen tot het wettelijk minimum: zesdaagse werkweken, 10 uur werken op een dag, gemiddeld 50 uur per week, afschaffing van 75% toeslag voor werken op zondag en van de zondag een normale werkdag maken. Maximaal een week van tevoren kunnen wijzigingen van roosters en overeengekomen arbeidstijden en de werktijd door de week variëren afhankelijk van het klantenaanbod.
-Tevens wensen de werkgevers te komen tot kostendeling van de kosten in het ziekteverzuim. Dit komt er op neer dat zij in het eerste arbeidsongeschiktheidsjaar het loon niet meer wensen aan te vullen tot 100% maar tot 80%

U heeft het goed gelezen; dit zijn de voorstellen van uw werkgever in het jaar 2004!

U begrijpt dat het bij inhoudelijke onderhandelingen wij deze voorstellen onaanvaardbaar vinden en dat het dan een heet najaar kan gaan worden.

Het alternatief dat de werkgevers boden was een voorzetting van de huidige CAO zonder ook maar een verandering. In onze voorstellen houden wij ons aan het Centraal Akkoord dat in het najaar is gsloten tussen regering en socialen partners. Wij hebben daarom geen structurele loonsverhoging gevraagd maar kwalitatieve verbeteringen op het gebied van kinderopvang, werkdruk, employability en het vergroten van vakbondsfaciliteiten enz. Bij ongewijzigde voortzetting komt van dit alles niets terecht.

Omdat wij het voorstel van de werkgevers serieus nemen willen wij u van u weten:

A) Doorgaan met onderhandelen: hiervoor bent u lid van het CNV en heeft u ingestemd met de voorstellenbrief. Een CAO dient aan de tijd te worden aangepast. Wij laten ons niet chanteren door de werkgever om onder druk van vergaande verlechteringsvoorstellen dan maar te tekenen voor een ongewijzigde CAO! De kans dat de onderhandelingen vast zullen lopen is groot, maar dan zullen wij ons opnieuw met de leden beraden.

B) Ongewijzigd voortzetten van de CAO tot 1-1-2005. De weg van de minste weerstand. Maar de discussie over de flexibilisering zal een half jaar later uiteindelijk toch gevoerd gaan worden.

U merkt dat wij als CNV Dientstenbond het advies geven om door te gaan met onderhandelen.

Voor vragen of opmerkingen over deze info kunt u contact opnemen met bestuurder Bernard Jan de Groot, (010)2651111 of e-mail: b.degroot@cnvdibo.nl