European Commission

P/04/49

Brussel, 26 april 2004

8704/1/04 (Presse 124)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de algemene verkiezingen in Indonesië

De Europese Unie heeft met grote belangstelling de algemene verkiezingen in Indonesië voor diverse vertegenwoordigende organen gevolgd die op 5 april jl. zijn gehouden. De verkiezingen behoorden tot de grootste verkiezingen die ooit ter wereld zijn gehouden, en de organisatie ervan was een immens logistiek karwei voor het Nationale Kiescomité (KPU), aangezien er meer dan 650 miljoen stembiljetten moesten worden gedrukt en verspreid, en er voor vier vertegenwoordigende organen in bijna 600.000 stembureaus werd gestemd.

Hoewel de officiële resultaten van de verkiezingen voorlopig nog niet bekend zullen zijn, maakt de Europese Unie van de gelegenheid gebruik om het volk en de regering van Indonesië te feliciteren met het over het algemeen vreedzame karakter van de in alle vrijheid verlopen verkiezingsstrijd en verkiezingen, en zij hoopt dat de komende presidentsverkiezingen op dezelfde positieve wijze plaats zullen vinden.

Meer dan 200 onafhankelijke EU-waarnemers hadden in het land post gevat om het verkiezingsproces te volgen. De Europese Unie spreekt haar grote waardering uit voor het werk van de
EU-verkiezingswaarnemingsmissie onder leiding van de heeft Glyn Ford, die op alomvattende wijze over het verkiezingsproces in Indonesië heeft gerapporteerd. De Europese Unie zal door middel van de aanhoudende inzet van de EU-verkiezingswaarnemingsmissie ook de komende presidentsverkiezingen met grote belangstelling volgen.

De Europese Unie neemt met grote voldoening nota van het feit dat de verkiezingen in een positieve geest zijn verlopen. Over het algemeen lijken de verkiezingen te zijn geslaagd, hoewel de voorbereidingen werden gekenmerkt door tekortkomingen en vertragingen, met name bij de opstelling en de verspreiding van de stembiljetten, en er op de verkiezingsdag sprake was van enige vertragingen en uitstel in bepaalde geïsoleerde delen van het land. De verkiezingen lijken vreedzaam te zijn verlopen, met uitzondering van enkele incidenten die uit Atjeh werden gemeld. Helaas konden de waarnemers in Atjeh niet volledig hun observatietaken vervullen, zodat de informatie over de verkiezingen in die provincie schaars blijft. De Europese Unie uit de hoop dat haar waarnemers tijdens de aanstaande presidentsverkiezingen het verkiezingsproces volledig zullen kunnen volgen.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Servië en Montenegro, alsmede de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

Internet: http://ue.eu.int/

E-mail: press.office@consilium.eu.int