Vlaamse overheid

Flanders Technology wordt Flanders DC

In de jaren '80 en '90 integreerde FTI technologie in de kennissamenleving. Vandaag willen Somers en Ceysens een stap verder zetten en van creativiteit het speerpunt van de Vlaamse economie maken. Daarom pakken ze vandaag uit met het Kennislab 'Flanders DC.'

Concurreren met 'software' van de samenleving

Flanders DC bundelt de krachten van o.a. de Vlerick Leuven Gent Management School, Voka, Unizo, het Vlaams Agentschap Ondernemen, het IWT, Flanders Investment and Trade en verschillende economische wereldregio's in één krachtige en gestructureerde groeipool. Op die manier moet Flanders DC de regionale concurrentiekracht van Vlaanderen versterken en creativiteit op de economische agenda plaatsen zonder versnippering.

Daarom zal de excellentiepool in de eerste plaats werk maken van de uitbouw van een open en internationaal netwerk waarbinnen initiatieven en ideeën rond creatief en internationaal ondernemen elkaar ontmoeten. Daarnaast moet de nieuwe excellentiepool de economische outpunt van creativiteit en innovativiteit helpen verhogen. Ook staat de nieuwe instituut in voor de coördinatie van het Europees project rond interregionale samenwerking. Tenslotte zal de excellentiepool creativiteit in onze economie aanmoedigen en nationale en internationale ontmoetingen organiseren.

Volgens Somers en Ceysens komt het erop aan niet enkel via de hardware (infrastructuur, kapitaal, e.a.) maar vooral met software de concurrentie met de rest van de wereld aan te gaan. De software van onze economie is de inbedding van creativiteit in de gemeenschap en het benadrukken van het sociaal-cultureel kapitaal. Daar kan Vlaanderen immers het verschil maken met lage-loon landen.

Glocalisatie

Het nieuwe centrum moet een antwoord bieden op de paradox van de "glocalisatie" die stelt dat het belang van de geografie in een globaliserende samenleving toeneemt. Flanders DC zal Vlaanderen positioneren als centrum van creativiteit en knooppunt van een internationaal netwerk van regio's.

De oprichting van het Kennislab is een uitloper van de Ondernemingsconferentie. Flanders DC biedt een antwoord op enkele uitdagingen van het Rapport Sleuwaegen dat de nadruk legde op de nood aan ondernemerschap, innovatie en internationalisering van de Vlaamse economie.

Wie is Florida?
Richard Florida is Professor Regionale Economische Ontwikkeling aan de Carnegie Mellon University in Pittsburgh. Hij is de auteur van de internationale bestseller 'The Rise of the Creative Class,' het boek dat ook in Vlaanderen het debat over de creatieve economie lanceerde. Florida en zijn drie T's (technologie, talent en tolerantie) groeiden uit tot een internationale referentie op het vlak van economische vernieuwing.

info :
Tom Ongena, woordvoerder van minister-president Somers- tel (02)553 29 43 GSM. 0474 96 96 12 of
Lorin Parys, woordvoerder van minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: tom.ongena@vlaanderen.be of
lorin.parys@vlaanderen.be


---